В рамките на европейска кампания за борба срещу употребата на хора за финансови "мулета" в България са били заловени 112 души и още 52 са установени като жертви на престъпна дейност. Това се разбира от съобщение за резултатите на Европейската кампания, посветена на борбата срещу финансовите "мулета" (European Money Mule Action – EMMA). Нейни партньори в България са Асоциацията на банките в България и правоохранителните органи. Данни за заловените са по информация на ГДБОП и цитирани от асоциацията.

Финансово "муле" е човек, който участва в схема за прехвърляне на незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона. Целта е да се скрият следите на парите. Според статистика на Европол, в 95% от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и Асоциацията на банките в България е член.

В периода септември-ноември оперативни дейности са проведени на територията на 29 държави , сред които и България. По информация от Европол, са установени 1504 финансови "мулета", както и 26 376 неправомерни транзакции на обща стойност около 72.4 млн. евро, идентифицирани са повече от 24 500 жертви на престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на финансови "мулета" и са предотвратени щети в размер на 36.1 млн. евро. Задържани са общо 168 души и са започнали 837 разследвания.

Асоциацията посочва, че кампаниите целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират "мулетата" с обещания за лесни печалби. На сайта на асоциацията могат да се видят брошури, които дават съвети как потребителите да се пазят от въвличане в подобни престъпления. В тях се припомня и че прането на пари, в което по същество участват финансовите мулета, е престъпление според Наказателния кодекс.

Dnevnik.bg