Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) неправилно е отказала на 18 октомври да образува производство по подаденото на 21 септември от "Инерком България" ново уведомление за придобиването на бизнеса на CEZ в България. Това е определил на 20 ноември Върховният административен съд, след като фирмата на Гинка Върбакова и чешката CEZ подадоха жалби срещу решението на антимонополния орган, пише "Капитал".

Съдебният състав е дал задължителни указания на антимонополния регулатор да образува още тази седмица производство по подаденото заявление за концентрация.

Дотук се стигна след като КЗК отказа да разреши сделката с мотива, че ако тя бъде сключена, ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Затова Върбакова излезе от управата на дружествата си за слънчева енергия, които са основният й актив, и подаде второ уведомление до КЗК. То обаче не беше разгледано.

Междувременно на 30 ноември изтече срокът, в който "Инерком" трябваше да плати договорената сума на CEZ. Вчера компанията кандидат - купувач обяви, че разполага с подкрепата на международни инвестиционни банки и чака единствено приключването на регулаторната процедура. Отделно Върбакова обжалва в съда и отказа на КЗК, но делото е насрочено за май догодина. Чешката компания обаче обяви, че започва паралелни преговори с India Power Corporation.

Чешката компания е твърдо решена да продаде българския си бизнес. Купувачът ще доставя електроенергия на над 3 млн. потребители в Западна България.

Dnevnik.bg