Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банева да бъдат екстрадирани в България на 6 декември. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, които присъства за кратко на брифинг на ГДБОП и спецпрокуратурата, свързан с акция за заловени незаконни оръжия.

Той обясни, че след като бъдат върнати в България, на Баневи ще се предяви ново актуализирано обвинение, ще бъдат задържани за 72 часа и от съда ще се иска постоянният им арест. Цацаров обаче отказа да посочи какво ще е новото обвинение на семейството, като заяви, че това ще стане известно с предявяването му.

Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

За столичния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев

Във връзка с разследването, заради което столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев подаде оставка, главният прокурор посочи, че е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки. Допълни, че търгът е бил свързан с ремонта на трамвайно-релсовия път, и по-конкретно с шумо- и виброизолиращи подложки. "Нека не оставаме с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно информация да се дава само на база връчена призовка. Действително има връчена призовка и към момента, в който се предяви обвинението, ще има пълна информация за него", обясни Цацаров.

За проверката на прокуратура съобщи главният архитект на София Здравко Здравков в края на октомври, но досега от обвинението не са давали информация за нея. От думите на Здравков се разбра, че разследването е по съмнение за нарушаване на Закона за обществените поръчки в търга, с който за изпълнител на ремонта бе избрана фирмата "Джи Пи груп" с оферта 24 млн. лева. Възложител на процедурата бе Евгени Крусев.

За посещението в Турция и Димитър Желязков-Митьо Очите

С турския си колега главният прокурор е говорил по всички теми на международното сътрудничество и всички актуални въпроси, които били от интерес за двете страни - съдебни поръчки и международна правна помощ. Цацаров бе на посещение в Турция преди няколко дни. По случая с обвинения за участие в престъпна група Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, Цацаров повтори отново, че има постановено съдебно решение за екстрадицията му. Обясни, че в Търция екстрадиционната процедура не е като в България, а е сравнима с тази в Сърбия. "Има съдебна фаза и административна фаза. Административната фаза е свързана с решение на изпълнителната власт. Тоест на практика политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди съдебното решение. У нас е достатъчно само влязлото в сила съдебно решение. В конкретния случай решение на съда има, в момента решението е при министъра на правосъдието на Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турското външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането в България", заяви главният прокурор.

Той отказа да посочи срок, в който това може да се случи, защото това зависело от южната ни съседка.

На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група, ръководена от Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха петима. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан.

Димитър Желязков е под стража в Турция от август досега.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. Впоследствие беше освободен срещу гаранция от 50 хил. лв.

Цацаров коментира и съдените в Турция български гранични полицаи, които преди десетина години застреляха турски рибар, навлязъл незаконно със свои колеги в български териториални води при бракониерски риболов. Обясни, че и по този въпрос имал разбиране от турските власти, а съдебното заседание било насрочено за 19 март 2020 г. в град Къркларели. До момента нито военният съд в Сливен, нито съдът за защита правата на човека в Страсбург е започнал дело срещу тях, тъй като не са намерили наличие на престъпление.

За Иванчева и срещата за условията в арестите

По думите на Цацаров случаят с делото срещу бившия кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, както и условията на ареста, в който тя пребивава, бил "сценарий". Той бил на "всички, които трябва да покажат, че става дума за жертва на правосъдието, репресия и т.н". Не говоря за политически партии, уточни главният прокурор. Каза само, че Иванчева не трябва да бъде поставена в условия, които са по-тежки от тези, за който и да е друг арестант. Но тя не трябва да има и привилегии, които са сантиметър по-големи от тези, които има всеки друг арестант.

Вчерашната среща в правосъдното министерство след сигнал на омбудсмана Мая Манолова за лошите условия в килията на Иванчева била отменена, защото Цацаров имал "далеч по-важни неща от това".

Dnevnik.bg