Заглушители за автомати и пистолети, които се правели по поръчка за спецчастите в завод Арсенал, се изнасяли, предназначени за оръжейна банда от Казанлък. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев след акция на спецпрокуратурата и ГДБОП, цитиран от "Фокус".

По време на акцията са задържани 7 души. След претърсвания в къщи и помещения на уличените разследващите открили 17 "Калашников" със заглушител, 15 пистолета също със заглушител и 12 цеви за оръжие. "Става въпрос за 3 досъдебни производства, които са се случили благодарение на добрата оперативна работа на ГДБОП и придобитата своевременно качествена оперативна информация. Хората, които бяха привлечени, са с влезли в сила присъди, освен организаторът, който е с присъда за 3 години лишаване от свобода. На адреса му не беше констатирано оръжие и беше добре обезопасен, но беше ясно, че складът е използван за целта, за която колегите имаха информация", заяви Гешев.

По думите му миналата събота лицето е било задържано при влизане в гараж на територията в София. "Бяха намерени десетки автомати "Scorpion". Беше намерен и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше проведена друга съвместна операция с ГДБОП, пак с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък", допълни той. Гешев съобщи, че групата е била свързана с друга, която произвежда неистински документи за самоличност. "Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Той добави, че ще бъде възложена проверка на целия завод "Арсенал" в Казанлък. "Продължаваме да работим как е изнасяно оръжието от завода "Арсенал"- Казанлък. Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода", заяви Гешев.

Коментар по темата направи и премиерът Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание "Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като контролирана доставка. Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество - такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. Една рота автомати, пистолети, гранатомети, повече от 40 хил патрона", заяви той, цитиран от БТА.

Dnevnik.bg