Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров и главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова спечелиха големите награди в конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2018 г., организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание "Икономика", се вижда от сайта на изданието. Отличията им бяха връчени на церемония снощи от вицепремиера Томислав Дончев и от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Това за което ни обвиняват, че сме експлоататори и не даваме справедливи заплати, не е вярно. Тази година пак ще има около десет на сто ръст на средната заплата", заяви на тържеството председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Прогнозата на работодателската организация е за двуцифрен ръст на заплатите догодина, но само на специалистите. Домусчиев поясни, че бизнесът има нужда от образовани хора, специалисти, и изрази надежда за решаване на проблема с недостига на кадри, включително и от внос, което според него ще допринесе за ръста на износа и на БВП и ще освежи икономиката.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че уважава всички професии, но има една, която е по-различна - това са хората, които не търсят работа, а дават, които не харчат пари от данъците на другите, а плащат такива и не се притесняват да рискуват собствените си пари, зоната на комфорт. "Успешните предприемачи получават награда под формата на печалба, но пимат нужда и от обществено признание. Те са съществена част от националния капитал и ние трябва да ги пазим, развиваме и да ги даваме за пример", заяви Дончев.

Фандъкова призова работодателите да насърчават служителите си, които се включват по-активно в "зелените" политики на общината - използването на екоколи. А най-добре на обществения транспорт, защото тогава няма да има задръствания, а и въздухът ще е по-чист, допълни Фандъкова.

Ето и носителите на наградите в останалите 8 категории:

"Индустрия" - Тим Курт, главен изпълнителен директор и вицепрезидент на "Аурубис България";
"Финанси и застраховане" - Стоян Мавродиев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие;
"ИКТ, Аутсорсинг и бизнес процеси" - Боряна Манолова, управител на "Сименс" ЕООД;
"Търговия и услуги" - Иван Панчов, управител на "Медина Мед";
"Транспорт и логистика" - Миролюб Столарски, председател на съвета на директорите на "Карат-С";
"Корпоративна социална отговорност" - Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел Медет";
"Консултантски бизнес/услуги" - Стоян Ставрев, управител на Българска консултантска организация.
"Земеделие и хранителна промишленост" - Красимир Аврамов, изпълнителен директор на "Вила Ямбол".

Всеки победител получи почетна грамота и статуетката "Рибарят и златната рибка" на скулптора Ставри Калинов.

Dnevnik.bg