До 20 декември работната група в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има срок да проучи сигналите за нереално високи цени на електроенергийната борса. Резултатите ще бъдат обявени през януари 2019 г. Това коментира пред медиите председателят на регулатора Иван Иванов.

Той припомни, че работната група беше създадена преди около два месеца и в кореспонденция с ръководството на борсата изисква допълнителни сведения, която да даде пълната картина на функционирането на борсата в дните с резки изменения в цените. След това комисията, след като се запознае с изготвения анализ и доклад, ще приеме решение дали
да продължи с разследване, или да преустанови процедурата, поясни той, цитиран от 3e-news.net.

Вчера Асоциацията на индустриалния капитал поиска среща с премиера Бойко Борисов заради нерегламентирано според членовете й поскъпване - с над 350%, на електроенергията за индустриални потребители. Според бизнеса твърденията на ресорните управляващи, че високите цени са резултат от пазара не са верни и показват некомпетентност. "Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители, пише асоциацията. "Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности – ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия", настоява работодателската организация.

В кореспонденция от Стара Загора БНР информира, че някои от местните предприятия са спрели работа, а други са намалили мощностите си, за да не търпят непосилни загуби.

"Страшно е да имаме цени, които водят до реален отказ от потребление", коментира в интервю за "Медиапул" изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Делисивков. "Поставени сме в много тежка среда на липса на дългосрочни продукти и предлагане. Бутани сме към краткосрочните пазари, където флуктуациите са убийствени за индустрията. Липсва стандартизация на продуктите и ясен ценови тренд. Един ден се сключват сделки за продукт със 100% отклонения за цялата следващата 2019 г. на цени от 87-88 лв./МВтч, а дни по-късно се предлага базов товар (без отклонения) в диапазона 115-120 лв./МВтч при референтна прогнозна пазарна цена от енергийния регулатор до края на юни 2019. в диапазона 68-76 лв./МВтч. Аномалиите се допълват от "лудите" цени в рамките на пазара "ден напред". От началото на септември наблюдаваме тези силни флуктуации на цените. Дори има случаи в рамките на два дни да има екстремно високи цени, последвани от рязък спад до много ниски нива. Имаше и цена от 5 хил. лв /МВтч заради сбъркана оферта на един от участниците на пазара, което отваря въпроса за управлението на такъв вид кризисни ситуации от страна на борсовия оператор", дава примери експертът.

Председателят на КЕВР не споделя опасенията на бизнеса, че рязкото поскъпване на тока за индустрията ще рефлектира и върху цените за битовите потребители.

"Регулираната цена на електрическата енергия е стабилна. Тя се определя с годишно ценово решение от страна на КЕВР, което е валидно от 1 юли на текущата година до 30 юни на следващата година", напомни правилата той, цитиран от БТА. Анализ на влиянието на цената на свободния пазар върху цената на регулирания ще бъде направен през юни догодина, но той ще включва както периодите на растеж, така и на спад, напомни Иванов.

Dnevnik.bg