Една от големите надежди на българските щанги Даяна Димитрова е хваната за втори път с допинг. 18-годишната състезателка е уличена в употреба на забранени вещества по време на европейското първенство за девойки до 20 години в Замошч, съобщи "24 часа".

Шампионатът в полския град се проведе през октомври, а Димитрова спечели златния медал в категория до 48 килограма. Тя постигна двубой от 164 килограма, като записа и най-доброто постижение в изтласкването - 92 килограма.

В пробата на Димитрова е открито забраненото вещество фуроземид. Това е второ допинг провинение за младата българка. През март 2017 г. тя даде положителна проба за същия препарат преди световното първенство за кадети в Банкок.

Няколко месеца по-рано Димитрова, която е състезател на клуба по вдигане на тежести в Добрич, беше спечелила първото си голямо отличие - златен медал от европейското първенство за кадети.

През 2017 г. други двама представители на добричкия клуб получиха четиригодишни наказание за допинг нарушения - треньорът Божидар Божилов и състезателят Димитър Симеонов.

Димитрова завърши осма на световното в Банкок. Впоследствие обаче тя беше декласирана, не беше допусната до европейското за кадети в Прищина през есента на 2017 г., а резултатите й през годината бяха анулирани.

Тази година българката се завърна, но сега след втората си положителна допинг проба рискува да получи доживотно наказание. В момента се изчаква отварянето на Б-пробата й от европейското.

"Дневник" опита да се свърже с Българската федерация по вдигане на тежести за коментар по случая с Димитрова, но без успех.

Риск за Токио 2020

Случаят с Димитрова може сериозно да навреди на участието на българските щангисти в летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. Заради големия скандал от 2015 г., когато целият национален отбор беше хванат с допинг, България пропусна игрите в Рио де Жанейро и трябваше да плати 250 хиляди долара.

Дълго време спортният министър Красен Кралев твърдеше, че държавата няма да помогне за плащането на глобата. Той дори заяви, че федерацията по вдигане на тежести напълно е изгубила доверието му и "сама се закрива".

В крайна сметка обаче федерацията плати глобата парите именно с държавна помощ. Парите бяха събрани благодарение на два рекламни договора - с Българския спортен тотализатор за 250 хиляди лева и с вносителя на автомобилни гуми "Медина мед" за 150 хиляди лева. И двата договора са за по пет години.

Глобата беше платена в навечерието на европейското първенство за юноши и девойки до 15 и 17 години в Милано. Българските щангисти бяха допуснати до участие и спечелиха пет златни и пет сребърни медала.

Кралев описа представянето им като "фурор" и заяви, че "българските щанги работят здраво, за да върнат старата слава на България в този спорт".

"Отличията идват дни след като българската федерация, подкрепена от Българския спортен тотализатор и частната компания "Медина Мед", заплати глобата и направи възможно участието на младите наши състезатели в шампионата на Стария континент", похвали се спортният министър тогава.

Dnevnik.bg