Работодатели с 50 до 99 работници ще са длъжни да назначат поне един човек с увреждане, а компаниите с над 100 работници - 2% от списъчния състав. Ще има обаче и изключения - за работодателите, възпрепятствани от специфични фактори. Това предвиждат текстове от Закона за хората с увреждания, които днес парламентът одобри окончателно на второ четене.

Работодатели, които не изпълнят работните квоти, всеки месец дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с увреждане. Работодателите трябва да назначат лицата с увреждания в 3-месечен срок, след като са били уведомени за задължението си по закона.

За пореден път подхождаме като мащеха за българския бизнес, заяви от парламентарната трибуна депутатът и доскорошен вицепремиер Валери Симеонов. "Мисля отношението на Народното събрание и народните представители към бизнеса трябва да бъде по-скоро отношение на партньорство, на осигуряване на съдействие, на нормални условия за работа, а не репресии, санкции и принуда", добави той, цитиран от "Фокус".

Депутатите записаха в нормативния акт, че хората с увреждания над 18-годишна възраст ще имат право на финансова подкрепа, обвързана с линията на бедност. Догодина тя ще е 348 лв. Досега за база за изчисляване на помощта се използваше гарантираният минимален доход, който е много по-малка сума - 75 лв.

При от 50 до 70.99% увреждане ще се плащат 7% от линията на бедност. При от 71 до 90% увреждане - 15%. При над 90% увреждане - 25% от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ и получаване на пенсия за инвалидност поради заболяване или трудова злополука - 30% от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност.

Вицепремиер ще ръководи Националния съвет за хората с увреждания, решиха народните представители. Първоначалният текст беше променен заради възможността Валери Симеонов да го ръководи, но след оставката му депутатите върнаха старото положение.

Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя в срок от един месец от заявлението, решиха депутатите. Тя ще се извършва от специализиран отдел в дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане. Тези отдели трябва да бъдат сформирани от изпълнителния директор на агенцията в срок до 31 март 2019 г. Ще се взимат предвид самооценката на човека с увреждане за затруднения в домашни условия и извън тях, здравословното му състояние, вида и степента на затруднения, мобилността.

В зависимост от нея хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа за покупка на лично моторно превозно средство, помощни средства и медицински изделия, приспособяване на жилище или наем на общинско, както и месечна финансова подкрепа. Предвидено е извършване на проверки дали средствата се използват по предназначение. Ако парите са похарчени с друга цел, те ще трябва да се възстановят заедно с лихвата.

Dnevnik.bg