Италия ще представи нов бюджет следващата седмица, намалявайки планираните разходи за пенсионната реформа и за схемата в подкрепа на доходите с надеждата да изглади конфликта си с ЕС, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Европейската комисия отхвърли италианския бюджет за 2019 година с мотива, че той няма да намали огромния държавен дълг на страната до равнищата, изисквани от ЕС. Брюксел призова Рим да промени бюджета си, за да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на глоби.

Италия заявява, че проектобюджетът й в този вид, в който залага бюджетен дефицит от 2.4 процента през 2019 година спрямо 1.8 на сто за тази година, е необходим, за да съживи икономиката си, но се стреми същевременно към компромис с Европейската комисия.

"Процедурата за нарушения на ЕС не е добра за никоя страна. И Италия, и Европа трябва да направят всичко, за да я избегнат", каза в ефира на "Радио 24" Джанкарло Джорджети, държавен заместник-секретар към министерския съвет и високопоставен представител на участващата в управлението партия "Лига".

Той напомни, че правителството остава ангажирано да изпълни предизборните си обещания, да намали възрастта за пенсиониране и да въведе схема в подкрепа на ниските доходи, но отбеляза, че няма да бъдат необходими всичките предвидени за двата проекта 16 милиарда евро (18.2 милиарда долара). Не знам дали ще можем да премахнем 2 милиарда от всеки проект, но може би ще е се доближим до тази цифра, каза Джорджети.

Вчера премиерът на Италия Джузепе Конте обеща нов бюджет "през следващите часове" в опит да бъде избегната наказателната процедура срещу страната му.

По-рано днес обаче еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че все още не е получил новото предложение. Той обаче посочи, че дори и с цел за дефицита 2.2% от БВП в сравнение със сегашните 2.4% "би било срещу всички ангажименти".

Dnevnik.bg