Изправено пред бунта на "жълтите жилетки" срещу неговата данъчна и социална политика, френското правителство обеща днес да бъде направена оценка на ефективността на спорната реформа за облагане с данък на имуществото на най-богатите данъкоплатци, предаде "Франс прес".

Запитан за възможността да бъде възстановен "данък богатство", за което настояват много от демонстриращите от три седмици в цялата страна, правителственият говорител Бенжамен Гриво остави вратата отворена.

По думите му този въпрос не е на дневен ред в непосредствен план, но "ако нещо не върви, не сме глупаци, ще го променим", изтъкна Гриво пред радио-телевизионната станция Ер Те Ел (RTL). Той каза това ден след като правителството обяви замразяване на твърде непопулярния екоданък върху горивата.

Данък богатство, който се отнасяше за всички притежания на дадено лице, миналата година беше преобразен в данък единствено върху недвижимото имущество. Така притежателите на дебели портфейли с акции бяха освободени от налози, което беше разкритикувано от левицата като "подарък за богатите".

Гриво отбеляза, че са необходими 18 до 24 месеца, за да може мярката да има пълен ефект, и обеща тя да бъде подложена на преоценка от парламента, най-вероятно от есента на 2019 година.

Що се отнася до увеличението на екоданъка за горивата, което трябваше да влезе в сила от 1 януари, но беше отложено с шест месеца, говорителят посочи, че ако правителството не намери решение след консултациите, които ще се проведат до 1 март, то ще се откаже да ги повишава. "Такава е ролята на политиците - да не бъдат глухи, да не бъдат слепи", изтъкна Гриво, обяснявайки решението на кабинета, определено като първо "отстъпление" на Еманюел Макрон пред натиска на улицата от избирането му за президент през май 2017 година.

Също днес министърът на земеделието и храните Дидие Гийом заяви, че Франция ще отложи за началото на идната година решението си за увеличаване на регулираните минимални цени на храните и ограничаване на печалбата върху продажбите в супермаркетите, целящо да се увеличат доходите на фермерите, предаде "Ройтерс". /БТА

Dnevnik.bg