Родители на деца с хронични дихателни заболявания ще могат да ги освобождават от училище, когато се очакват дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха. Това каза пред БНР зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Мерките ще се прилагат в цялата страна.

От министерството ще информират училищата за предстоящи дни с мръсен въздух. Тогава учебните занятия ще трябва да се провеждат възможно най-кратко на открито. Освен това сградите на училищата ще трябва да се чистят по-често.

От своя страна образователният министър Красимир Вълчев уточни, че един или два дни с по-мръсен въздух няма да провокират заболявания сред учениците, съобщава "Фокус". По думите му проблемът с фините прахови частици става все по-голям, но подчерта, че обявяването на тези дни за неучебни е крайна мярка.

"Има рискови групи деца – например с бронхиална астма, към които трябва да се подходи с максимална степен на предпазливост. Затова имаме система за София, която не просто регистрира нивата на фините прахови частици, но може и да прогнозира за три дни напред. От нея може да се види, че проблемът е предимно в София", добави Вълчев и уточни, че за утре и вдругиден системата показва, че няма да има превишение на нормите, но за петък такова се очаква.

Инструкциите, които се дават на училищата, са децата да не се извеждат навън и да не се извършват дейности на открито, а децата с хронични проблеми ще могат да бъдат освобождавани от училище по решение на родителите, каза още министърът.

Дневник