Въздухът в София през първите дни на декември миналата година е бил много по-мръсен, отколкото сега, каза днес по Би Ти Ви министърът на екологията Нено Димов. Той показа данни от станциите за измерване на замърсяването, като по отношение на броя превишения в рамките на деня близки стойности имало само в "Павлово" и "Младост". Що се отнася до пиковите нива, само на едно място тази година те са по-високи.

Нено Димов призова за отговорно тълкуване на данните на станциите, като обяви, че не е имало 12 пъти превишаване на допустимите норми, а се стигнало до между два и пет пъти пъти по-високи стойности. На уточнението, че става въпрос за пиковите стойности, министърът отговори, че няма норми за пик, а има за средночасово и средноденонощно превишение.

Попитан на какво се дължи по-малкото замърсяване на въздуха тази година Димов каза, че автопаркът, колкото и да е стар, все пак естествено се обновява. Освен това проверките на отоплението на сервизи и гумаджийници започнали по-рано.

Министърът на екологията посочи, че вече седем града в България изпълняват изискванията на Европейския съюз по отношение на допустимите дни превишаване на нормите за замърсяване - до 35 на година, като сред тях от тази година попадат Варна и Сливен.

На въпрос за позицията на България за нивата на вредни емисии от индустрията, които бяха обсъждани тази седмица в Катовице, Димов посочи, че страната ни приема вече одобрените цели, които били достатъчно амбициозни, но не е съгласна да се поставят още по-високи. Като аргумент той посочи, че все още не е направен анализ дали набелязаните мерки водят в правилата посока.

Министърът подчерта, че правителството има за цел да запази евтиния ток и да спаси мини "Марица-изток", защото това било дори въпрос, касаещ националната сигурност, освен работниците и цената на електроенергията. Той изрази задоволство, че и президентът е приел позицията на правителството.

Попитан защо чак след "заплахата" от главния прокурор, че ще започне наказателно производство срещу кабинета, правителството го е натоварило да започне разговори с "Юлен" за концесията на ски зоната над Банско, Нено Димов каза, че се е чакало решението на съда по делото за Природен парк "Пирин". Той уточни, че най-рано ще започне разговори с "Юлен" в седмицата 17 - 21 декември, тъй като следващата седмица имал ангажименти в чужбина. Така може да се окаже, че решението на съда за "Пирин" ще излезе преди началото им.

Нено Димов уточни, че трябва да се изчистят два основни въпроса - площите на концесионираната територия и концесионното възнаграждение. "Концесионните възнаграждения не са свързани с площта, а с приходите", уточни министърът.

Дневник