Провеждането на втория мач от финала за Копа Либертадорес между "Ривър плейт" и "Бока хуниорс" ще има осезаем принос за икономиката в Мадрид. Това смята специалистът по маркетинг и продажби в спорта Хайме Фортуньо, който изчисли, че испанската столица може да очаква 25 милиона евро около "суперкласико".

"Ако погледнем от икономическа гледна точка, организирането на това събитие е добра възможност за града и страната", казва професорът от EAE Business School в Барселона, цитиран от "Марка". Изданието припомня, че финалът в Шампионската лига в Кардиф е донесъл на града 51 млн. евро.

Фортуньо очаква най-голям дял от парите около мача между "Ривър" и "Бока" да отидат в хотелския бранш. Според специалиста обаче провеждането на "суперкласико" крие риск от напрежение и ексцесии заради предишни сблъсъци между феновете на двата отбора.

"Организирането на двубоя има цена, като Мадрид е готов да мобилизира над 2000 полицаи за следващия уикенд. Въпросът е кой ще плати за това? Дали местните власти или разходите трябва да се разделят между държавите", допълва Фортуньо.

Вторият мач от "суперкласикото" на южноамериканския футбол трябваше да се проведе на 24 ноември, но беше отлаган два пъти заради атака на автобуса с играчите на "Бока". В крайна сметка континенталната конфедерация реши да премести реванша в Мадрид, като сред вариантите бяха още Асунсион, Маями и Доха.

Аржентинските авиолинии обявиха, че пускат отделни полети до Мадрид за привържениците на двата отбора. Идеята е да се избегнат проблеми и сблъсъци.

Решителният мач между "Бока" и "Ривър" ще се изиграе на 9 декември от 21.30 часа на "Сантяго Бернабеу". Първият двубой оправда очакванията и завърши 2:2.

Дневник