Шофьорът на автомобила, блъснал автобуса на "Тракия" на 13 април тази година, е обвинен за катастрофата, при която загинаха шестима души, съобщиха от Окръжна прокуратура - София. При инцидента бяха сериозно ранени 17 пътници.

Цвета Таскова, която е била зад волана на реното, което удари автобуса, е подведена под отговорност по членове на Наказателния кодекс, по които може да бъде осъдена на между 3 и 12 години лишаване на свобода. От събраните до момента доказателства от прокуратурата описват и как се е стигнало до фаталния инцидент.

Лекият автомобил предприел изпреварване на автобуса, който се движил с около 100 км/ч, но в един момент завил надясно и ударил изпреварваното превозно средство около задната гума. Последвало приплъзване, при което с дясната си предна гума колата се врязала в лявото предно колело на автобуса. Гумата на изпреварваното превозно средство се е спукала и блокирала, а то се наклонило рязко надясно.

Вследствие на инерционните сили част от пътуващите счупили десните стъкла на автобуса и са изпаднали встрани от пътя. Автобусът пък навлязъл в канавката и се е обърнал на дясната си страна.

Предстои предявяване на материалите от разследването на обвиняемата и пострадалите лица и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд - София, се казва в съобщението.

Дневник