Бившият кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова остават окончателно в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Двете жени са подсъдими за подкуп и са в ареста от деня на задържането им - 17 април 2018 г.

Посоченият от закона срок за произнасяне на втората съдебна инстанция беше до вчера, но произнасяне нямаше.

На 16 ноември първонистанзионният специализиран съд за втори път замени най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" в по-леката - "домашен арест". Втората съдебна инстанция обаче веднага спря изпълнението на определението на съдия Иво Хинов - с неясни мотиви, до произнасяне по същество. Междувременно председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов назначи проверка на движението на делото в Апелативния съд.

Назначената от Панов проверка трябва да обхване цялостната организация и дейността на съда по всички дела, които е гледал до момента за изменение на мерките на Иванчева и Петрова. До момента апелативният спецсъд многократно е потвърждавал задържането на двете, а веднъж отмени и определение на съдия Хинов, с което той отново ги беше пуснал под домашен арест.
Проверяващите трябва да установят колко такива дела са били образувани от задържането на подсъдимите през април, администрирането на документите от страна на първоинстанционния спецсъд и постъпването им в апелативния, регистрирането и образуването на делата, избора на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, както и сроковете за произнасяне.

Материалите бяха предоставени на върховния съд, въпреки че от прокуратурата изпратиха писмо, в което предложиха делото да бъде предадено след произнасянето на съда, за да няма съмнение в безпристрастното произнасяне по мерките за неотклонение. В петък пък 11 от съдиите в апелативния спецсъд начело с председателя Георги Ушев изпратиха до Висшия съдебен съвет (ВСС) искане да вземе становище по назначената проверка. Те поискаха ВСС да каже дали такава проверка е изобщо допустима по неприключило производство и дали заповедта на Лозан Панов не е проява на тенденциозно отношение. Според съдиите става дума и за институционален натиск.

В края на ноември омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки от килиите на Иванчева и Петрова. Какви са условията в ареста, където стоят двете жени вижте тук. Правосъдният министър Цецка Цачева коментира въпроса с това, че "всички задържани лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти".

Насроченото за вчера съвещание във връзка с условията в арестите бе отменено заради неотложни ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов. Все още не е известно на коя дата ще се проведе.

Dnevnik.bg