Специализираната прокуратура ще обвини и майката на бизнесмена Николай Банев - Мария. Това обяви на извънреден брифинг зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев.

По-рано през деня Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Франция с два отделни самолета. Предаването на задочно обвиненото семейство е в изпълнение на издадена от българската спецрпрокуратура Европейска заповед за задържането им. Задържането им е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

Заради напредналата възраст на Мария Банева наблюдаващите разследването прокурори най-вероятно ще я пуснат срещу парична гаранция и няма да искат от съда постоянния ѝ арест, обясни Гешев. Причината за обвинението ѝ е участие в организираната престъпна група, ръководена от сина ѝ, в която е участвала и Евгения Банева. Майката на Банев е участвала в управлението на множество дружества, взимала е пари от касите на "Полимери" и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от фамилията, а не са влезли в предприятието. Мария Банева била и активен участник в прането на пари.

 На Евгения Банева вече е предявено прецизирано обвинение, а в момента тече предявяване на актуалните обвинения на Николай Банев, обясни Гешев. След прецизиране на обвиненията двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за пет отделни престъпления:

- ръководене (Банев) и участие в престъпно сдружение;
- длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия - "Полимери" АД,"Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Общият размер на източените средства, според разследващите, е в общ размер на над 84 млн. лв;
- избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн. лв. Дружествата, на които Баневи не са плащали данъци са "Полимери"АД, "Партнърс комерс" ЕООД и "Елма"АД, посочват от прокуратурата;
- за пране на пари в особено големи размери - над 1 млрд. лв;
- за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

От прокуратурата обясниха, че са задържали над 100 бройки боеприпаси и патрони. Евгения Банева нямала разрешително за използване на оръжия, а това на съпруга ѝ било отнето заради разследване за опит за убийство, водено от районна прокуратура.
Гешев и наблюдаващият делото прокурор обясниха, че престъпната група е действала от септември 2005 г. до момента на задържането на семейство Баневи - 22 октомври 2018 г. Към момента обвинението за престъпна група, ръководена от Банев, включва съпругата и майка му и на "други неустановени лица". От прокуратурата заявиха, че ако бъдат събрани доказателства за още участници ще им бъдат повдигнати обвинения.

Зам.-главният прокурор обясни още, че разследващите ще проверят дали спрямо тримата и посочените предприятия се водят други дела или прокурорски преписки и ще бъдат присъединени тези, които имат общо с това досъдебно производство. По думите му сигнали срещу Баневи е имало "на районно ниво" за нанасяне на телесни повреда спрямо техни работници. Гешев обясни, че някои техни служители са се оплаквали, че са били бити, че са оставяни карамфили пред домовете им. Срещу семейство Баневи имало и висящи проверки за данъчни престъпления, които вече са изискани. "Където има хляб" са вече присъединени към това разследване, подчерта Гешев. Той отказа да коментира защо досега нищо не е правено и държавата все едно не е забелязвала установената сега дългогодишна престъпна дейност. Той подчерта само, че спецпрокуратурата се занимава с тези дела от миналата година, когато обаче на спецструктурите бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта - обвинение, каквото Баневи нямат. Гешев допълни, че спецпрокуратурата съществува от пет години. От тогава и тя може да разследва организираните престъпни групи. 

Дневник