Подалите през ноември оставка членове на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, и Владимир Владимиров - главен изпълнителен директор, са освободени с протоколно решение на ресорния министър Росен Желязков, съобщи неговия пресцентър.

На тяхно място за членове на борда са назначени Григори Григоров и Светломир Николов.

Това става след като са излезли резултатите от назначения от министър Желязков одит на жп холдинга, който започна на 24 октомври. Той е установил значителни организационни пропуски при прогнозирането, планирането и провеждането на обществени поръчки за доставки и услуги, свързани с поддръжката на подвижния железопътен състав.

Одиторите сочат, че Съветът на директорите не е извършил анализ на докладвани неизпълнени мерки по ремонтната програма на дружествата, забавянето на обществените поръчки, недоброто ресурсно осигуряване, липсата на професионални кадри, както и няма конкретни взети решения от Съвета на директорите за подобряване на състоянието на подвижния състав и други мерки за обезпечаване на графика на движение на влаковете.

В няколко интервюта в последно време транспортният министър застъпи становището, че холдинговата структура на държавните железници е излишна, а като причина за оставките посочи "лоша комуникация и невъзможност за работа в екип".

Dnevnik.bg