Днес бяха разпределени последните новозакупени служебни коли "Шкода Октавия". На днешното си заседание членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) спориха по какви критерии да бъдат "раздадени" останалите осем автомобила, като в крайна сметка въпреки желанието на някои районни съдилища да получат нова кола това не се случи.

Става дума за 37-те коли, част от търг за общо 50 нови служебни автомобили, обявен от съвета тази година. 13 от тях са за самия съвет. Най-отличителната им черта стана задължителният "бежов кожен салон", заложен в заданието на обществената поръчка, без да са известни мотивите за това. Останалите 37 автомобила бяха за "нуждите на органите на съдебната власт". По-късно се разбра, че се отнася само за съдилищата, защото прокуратурата не поиска нови коли.

През октомври кадровиците също влязоха в спор за 37-те автомобила. Причината е, че не стигат за всички съдилища, отправили искания за нова служебна кола. Тогава те се разбраха приоритетно да се предоставят на поискалите ги апелативни, окръжни и административни съдилища и на тези районните съдилища, които са в седалищата на областните центрове.

През октомври беше отложено предоставянето на осем автомобила - въпросът бе дали са за поискалите ги районни съдилища в Лом, Панагюрище, Никопол, Червен бряг, Чепеларе, Нови пазар, Котел и Девня.

Днес пленумът на ВСС разпредели осемте коли. Нито един районен съд обаче не получи нов служебен автомобил. По един получиха - административните съдилища в София, Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Окръжният съд в Пазарджик, Военният съд в Пловдив, Апелативният съд във Велико Търново и Военноапелативният съд.

С днешното решение приключи разпределението на новите автомобили, информира сайтът defakto.bg.

Останалите 29 автомобила, разпределени през октомври, отидоха при софийските градски, районен и апелативен съд; окръжните съдилища в Ямбол, Пловдив, Разград, Шумен и Търговище; административните съдилища в София, София-област, Варна, Видин, Пловдив, Разград, Русе, Хасково и Шумен; районните съдилища във Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен, Пловдив, Сливен, Добрич, Търговище, Шумен; Военния съд в Сливен и Националния институт за правосъдие.

Дневник