Партиите, членове на Партията на европейските социалисти (ПЕС), се събират на конгрес днес и утре в Лисабон, за да преизберат Сергей Станишев за нов мандат като президент на формацията и да излъчат зам.-председателя на комисията "Юнкер" Франс Тимерманс за общ кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК) след изборите догодина. Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да се включи в заседанието. Заместникът ѝ Деница Златева ще води партийната делегация, в която е и другият заместник на Нинова - Кирил Добрев.

Сергей Станишев, който оглавява ПЕС от 2011 г., е единствен кандидат за поста. В момента той е евродепутат от БСП, но няма яснота дали ще остане водач на листата на партията за изборите догодина, тъй като според партийци Корнелия Нинова е съветвана да е надпартиен кандидат за такъв.

На конгреса на ПЕС ще бъдат обсъдени и приети насоките за стартиращата през 2019 г. кампания за европейски избори. Ще бъдат приети и няколко резолюции, които ще станат основа за предизборната платформа. Сред тях е и документ "За Европа на равни права и овластени жени", в който социалистите от всички държави - членки на ЕС, да ратифицират и приложат Истанбулската конвенция, за да стане Европа по-безопасно място за всички жени.

По неофициална информация представителите на БСП вече са обявили, че се въздържат от подкрепа на всякакви документи, в които се лансира ратификацията на конвенцията. В България социалистите направиха кампания против документа.

"Основен акцент в резолюциите е поставен върху социалното и икономическо развитие на ЕС, подобряването на благосъстоянието на младите хора, ограничаването на неравенствата, засилването на равнопоставеността на половете, стимулирането на демокрацията и върховенството на закона, намаляването на негативните последици от миграцията, както и стимулирането на вътрешната кохезия на Съюза и активното му участие в световните процеси", съобщават от ПЕС.

В заседанията ще вземат участие делегати от партиите членки, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, министър-председатели, партийни лидери и активисти и представители на гражданския сектор. Сред участниците във форума са върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, премиерът на Малта Джоузеф Мускат, премиерът на Испания Педро Санчес, премиерът на Португалия Антонио Коща, премиерът на Македония Зоран Заев и др. Изказване ще има и американският икономист и анализатор Джефри Сакс.

Дневник