Румънското председателство поема задачата спешно да намерим решения по промените на правилата от Дъблин преди май догодина, заяви вчера еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той говори след последното заседание на Съвета на ЕС по вътрешни работи в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Преговорите трябва да напреднат, добави еврокомисарят. Той уточни, че почти е постигнато споразумение по пет от седемте раздела на правилата.

Австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл посочи, че се търсят решения на основата на съпричастността при разпределението на мигрантите. "Мисля, че сме на прав път. Не постигнахме всичко, което искахме, но е достатъчно. Не може по всичко да постигаме съгласие", коментира той по повод обсъждането на промените и работата на председателството.

По неговите думи въпросът с миграцията трябва да бъде разглеждан и през призмата на чувствата на хората след кризата отпреди няколко години. "Решение за правила, прието без единодушие, може да не бъде приложено навсякъде в ЕС. Стъпваме по жарава, не може държавите да бъдат заставяни да вършат нещо", добави министърът.

Миналата седмица Европейската комисия предложи нови мерки за преодоляване на застоя по ключовата реформа на системата за предоставяне на убежище, позната като Дъблински регламент.

Сегашните правила поставят под огромна тежест основните входни точки като Гърция и Италия, защото според тях бежанците трябва да искат убежище в първата страна, в която пристигнат и трябва да бъдат върнати там, ако се придвижат някъде другаде в Европа.

EurActiv коментира, че с новите предложения Комисията на Жан-Клод Юнкер е дала да се разбере, че се отказва от една от обявените си цели – да завърши реформата на Общата европейска система за предоставяне на убежище.

Дневник