Мръсният въздух помага за разпространението на грипа. Трябва да се избягват дългите разходки и контактът с болни. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на Би Ти Ви.

"Най-важното е да се пазим от мръсния въздух с шалове и да избягваме дълги разходки. Грипът намалява имунитета на организма", акцентира професорът. По думите му има два вида грип – единият поразява повече възрастни хора и води до усложнения при заболяванията на белите дробове. "Другият, който беше по-разпространен миналата зима, поразява по-младите хора в активна възраст. Той тръгва бързо, но и отшумява по-бързо", уточни той.

Проф. Кантарджиев напомни, че болните трябва да си стоят вкъщи, защото в едно затворено пространство ще заразят поне трима души. "Ако попаднете около болен човек, покрийте носа си с мокра кърпичка и след това избършете бюрото си с такава кърпичка", посъветва епидемиологът.

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. Пикът се очаква в края на януари и началото на февруари, информира преди дни Министерството на здравеопазването.

Дневник