Япония планира да забрани правителствени покупки на устройства и оборудване от китайските технологични компании "Хуауей (Huawei) и Зет Ти И (ZTE Corp), за да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предаде "Ройтерс", като се позова на запознати източници.

Японският в. "Йомиори", който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник.

По-рано тази година САЩ също решиха да въведат забрана за покупка и използване от американските държавни служби на телекомуникационно оборудване Зет Ти И и "Хуауей".

Американските разузнавателни агенции твърдят, че "Хуауей" е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а компанията "Хуауей" отрича обвиненията.

Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение (5G) от "Хуауей". В сряда британската компания "Би Ти Груп" (BT Group) съобщи, че отстранява оборудването "Хуауей" от основната част от мобилни си дейности от трето и четвърто поколение (3G и 4G) и няма да използва услугите на компанията във възловите части на мрежата си от следващото поколение.

БТА/Дневник