1 700 студенти от Шуменския университет „Епископ Константни Преславски“ получиха дипломите си за завършено висше образование през тази година. Днес в зала „Арена Шумен“, в навечерието на студентския празник – 8 декември, се състоя официалната церемония. За първи път в нея участваха заедно завършилите бакалаври и магистри и от петте факултета на университета.

Облечени в тоги, висшистите получиха своите дипломи. Те положиха клетва за съпричастност към Шуменския университет и благодариха на своите преподаватели, семейства и приятели за оказаната им подкрепа през годините на обучение.

На добър час на завършващите пожела ректорът на Шуменския университет  проф. д.и.н. Георги Колев. „Днес е вашият ден. Днес вие ще получите вашите  дипломи. Това е радост, но това е и задължение. Вие трябва да докажете, че сте възпитаници на Шуменския университет, трябва да докажете вашите знания, умения и професионални компетентности. Днес е денят, в който трябва да благодарим и на вашите преподаватели, тези, които бяха неизменно до вас. Дълбок поклон и пред вашите родители и семействата ви, които бяха съпричастни към вашите тревоги и радости през целия период на вашето обучение. На добър час на нашите любими бакалаври и магистри“, каза в поздравителното си слово ректорът на висшето училище. 

Той честити в аванс студентския празник и допълни, че по случай 8 декември за научни постижения през изтеклата учебна година 250 студенти от университета са наградени със стипендии по 200 лв. и още 150  - със стипендии по 100 лв.

Поздравления към абсолвентите поднесоха и областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и заместник-кметът на община Шумен Найден Косев.

От името на студентите от Випуск 2018 благодарности към колеги и преподаватели поднесе Берна Христова. Тя завършва специалност Медицинска химия и е единственият пълен отличник от целия курс на обучение и от държавните изпити от випуска.

„Ето ни днес тук - на финала на едно начало, поставено преди години. Краят на един път, изпълнен с лични трудности и емоции. Сега е моментът да благодаря от името на всички колеги на хората, допринесли най-много за нашите успехи. Обръщам се към вас, скъпи преподаватели. Благодарим ви, че през годините на нашето обучение бяхте неотлъчно до нас и се превърнахте в наши духовни наставници и дори приятели. Благодарение на вас ние днес сме по-самоуверени, знаещи и можещи. Скъпи колеги, най-ценното, което ще остане за нас, са приятелствата, които се надявам да запазим завинаги. На всички, които сте тук в тази залата от сърце желая да бъдете обградени от хора, които вярват във вас, които ви подкрепят безусловно. Не позволявайте на никого да подценява вашите качества, знания, умения. Не спирайте да работите за себе си“, пожела Берна Христова.

В края на церемонията полетяха над 700 черни шапки, като по този начин висшистите отбелязаха края на своето обучение.

ШУМ.БГ