Премиерът Бойко Борисов обеща да изпълни всички мерки за чистотата на въздуха, които са приети или набелязани от министерството на околната среда по времето на кабинета "Орешарски", подкрепян от БСП и ДПС.

Той коментира темата от парламентарната трибуна след като БСП използва присъствието му в залата заради парламентарния контрол и в декларация повдигна темата за мръсния въздух.

"Поемам ангажимент по време на мандата на БСП и ДПС всички мерки, които министерството на екологията тогава е приело или искало да въведе, да ги направя. По време на премиера Орешарски. Да ви успокоя, абсолютно всичко, каквото като стратегия сте имали, ще бъде изпълнено, колкото и да струва", заяви министър-председателят.

По време на парламентарния контрол той беше питан отново от БСП за създаването на Държавна агенция за пътна безопасност.

Борисов отговори, че сега функционират 11 институции, които работят по темата, между които отговорността е споделена. "Анализът показва, че има мерки, но липсва координационен механизъм. Затова се подготвя Държавна агенция за пътна безопасност, а и неправителственият сектор горещо ни я препоръчва", каза той и добави, че новата структура не отменя отговорностите на сега съществуващите институции.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев каза, че "ако бюрокрацията не си върши работата, създаваме още бюрокрация" и призова премиера да застави чиновниците да работя а той да се погрижи за качеството на строителството. "Усвоявате качествено, но строите некачествено", каза Стойнев. Борисов не отговори.

Dnevnik.bg