Прекратяването на наказателното производство е абсолютна пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение, за което информира пресслужбата на съда.

То се отнася само за дела по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. В. "Сега" информира, че това са около 300 дела, образувани между 2012 и 2018 г. Едно от тях е срещу бившия зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров и семейството му, които бяха окончателно оправдани. Това означава, че делата за конфискация срещу тях трябва да бъдат прекратени.

Тълкуването, направено от върховните съдии, не се отнася до изрично записаните в закона изключения, които предвиждат, че проверката на имуществото продължава и след като наказателното производство е прекратено поради последвала амнистия, изтекла давност, невменяемост и смърт на дееца, или когато е допуснат трансфер на делото в друга държава, уточнява news.lex.bg.

Решението обаче не може да бъде приложено и по аналогия към делата, образувани по новия закон. В него съществува изрична разпоредба, според която "Проверката по тази глава започва и продължава независимо от спирането или прекратяването на наказателното производство".

Решението е подписано с особено мнение от 11 от 41 съдии в Гражданската колегия на ВКС. Върховните съдии, които не са съгласни с позицията на мнозинството, са Марио Първанов, Маргарита Георгиева, Светла Бояджиева, Веска Райчева, Ерик Василев, Бранислава Павлова, Теодора Гроздева, Златка Русева, Здравка Първанова, Емануела Балевска и Пламен Стоев.

Dnevnik.bg