Безплатните SMS-и с който Министерството на външните работи информира всички българи, излизащи в чужбина, какъв е номерът за съдействие при критични ситуации са увеличили осем пъти обажданията на спешния телефон. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол.

Тя допълни, че през септември тази година, когато услугата вече е работила, са получени 1605 обаждания, докато през септември миналата година те са били 204. Захариева посочи, че е решено да се пращат съобщения с номера, защото, когато човек е под стрес, често не може да намери правилния номер, на който да потърси съдействия.

Наблюденията до момента сочат, че на спешния телефон на МВнР се търси помощ най-често при загубени документи, кражба на кола в чужбина, медицинска помощ, проблеми с органите на реда и други. Често българите в чужбина не знаели или не можели да се сетят за номерата на полицията и медицинските служби в съответната страна, в която пребивават, и използвали номера в София, за да потърсят помощ.

Екатерина Захариева благодари на мобилните оператори, че са се съгласили изпращането на кратките съобщения да е безплатно и да ги получават всички, ползващи техните услуги, които напуснат пределите на страната.

Dnevnik.bg