Две нови зони "Рила буфер" - за птиците и за местообитанията, бяха включени в европейската природозащитна мрежа "Натура 2000". Площта на зоната за местообитанията обаче ще е наполовина от първоначално предлаганата и изключва местностите Паничище, Бодрост, Трещеник и язовир "Яденица".

Националният съвет по биоразнообразието към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) днес отхвърли предложението на Националния природонаучен музей към БАН за зона "Рила буфер" за местообитанията и прие намалена площ, предложена от Министерството на земеделието и горите. "Рила буфер" е територия, която още през 2007 г. трябваше да бъде включена в природозащитната мрежа "Натура 2000" чрез две защитени зони - една по Директивата за опазване на птиците и една по Директивата за опазване на видовете и местообитанията.

Предложението за зоната за птиците бе изработено и подадено от Българското дружество за защита на птиците през 2006 г. След протести за отпадането на зоната при определянето на мрежата "Натура 2000" през 2007 г., наказателна процедура от Европейската комисия за бавенето на зоната за птиците и осъдителна присъда от април 2018 г. от Съда на Европейския съюз днес екоминистерството прие зоната, предложена от природозащитната организация.

Спорове днес възникнаха за зоната за местообитанията, за която наказателната процедура е в ход, но без присъда засега. През 2014 г. Сдружението за изследователски практики подаде предложение за територията на "Рила буфер" за хабитатите. След това през зимата на 2015 г. прецизирано въз основа на научни данни предложение подаде Националният природонаучен музей към БАН и природозащитните организации го подкрепиха. Националният съвет по биоразнообразието към екоминистерството обаче разгледа всички предложения за "Рила буфер" едва днес, години по-късно, след като вече има влязло в сила решение на Съда на Европейския съюз за неизпълнение на изискванията за "Натура 2000". Между обявяването на осъдителната присъда и днешното приемане на зоните горското министерство внесе алтернативно предложение на това, изготвено от академията - с минимална площ на местообитанията на мечката и рибата главоч, които Европейската комисия неколкократно обяви за недостатъчно защитени от българската "Натура 2000".

На заседанието днес в подкрепа на предложението за зона за местообитанията на Националния природонаучен музей се изказаха неговият директор професор Николай Спасов, представители на на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания (отново звено на Българската академия на науките) и доцент Росен Цонев от Биологическия факултет на Софийския университет. Учените аргументираха с научни данни изключените в проекта на горското министерство територии за важни за местообитанията на мечката и рибата главоч. Неправителствените експерти, изготвили предложението на Сдружението за изследователски практики, също подкрепиха предложението на академията като по-обосновано от гледна точка на научни данни и се отказаха от своя първоначален вариант, който има още по-голяма предложена площ за защита.

Въпреки мненията и научните данни Националният съвет по биоразнообразието, в който учените са малцинство, а природозащитните неправителствени организации имат само двама представители, гласува против предложението на Националния природонаучен музей и прие намалената площ от проекта на Министерството на земеделието и горите.

Dnevnik.bg