Ангела Меркел изнесе емоционална последна реч като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) малко преди 1001 делегати да решат кой ще я наследи, предаде "Ройтерс". Основните претенденти са Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на канцлера, и Фридрих Мерц, стар съперник на Меркел.

Пред конгреса в Хамбург 64-годишната Меркел изрази благодарност за шанса да бъде партиен лидер в продължение на 18 години, 13 от които като канцлер. "За мен бе огромно удоволствие, за мен беше чест", заяви тя. Речта й продължи половин час, а след края присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути.

Изброявайки множеството предизвикателства пред Германия, от бързо променящите се технологии до промени и изместването на световната политика от мултилатеризъм към защита на националните интереси, Меркел посочи: "Във времена като тези ние ще защитаваме нашите либерални възгледи, нашия начин на живот, и у дома и в чужбина." "ХДС през 2018 г. не трябва да се обръща назад, а да гледа напред, с нови хора но със същите ценности", подчерта Меркел, която уточни, че ще заеме неутрална позиция за това кой ще я наследи.

Тя изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство. Меркел припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, добави тя. "Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви канцлерът, цитирана от "Асошиейтед прес" и БТА.

Меркел припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 г. Тогава регионалната структура на ХДС бе ръководена от Крамп-Каренбауер. Овациите в залата след тези думи бяха сдържани, тъй като много от делегатите сметнаха изказването й за скрита подкрепа за Крамп-Каренбауер.

Лидерът на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати на партийния конгрес по-късно днес. Победителят вероятно ще води партията на следващите федерални избори през 2021 г. Според проучване на "Инфратест" 47% от членовете на ХДС предпочитат Крамп-Каренбауер, 37% - Мерц и 12% - третия кандидат, здравния министър Йенс Шпан.

Dnevnik.bg