В столичната галерия "Средец" днес беше показана снимката, с която се предполага, че Васил Левски е бил издирван в Османската империя. На гърба й на турски език е описана външността на Левски.

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри."

Това описание на Васил Левски се намира на гърба на неизвестна досега негова фотография, която беше представена днес в галерия "Средец".

Директорът на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева разказа подробности около откриването ѝ в държавния архив на Турция, където се намира и сега.

Уредникът в музея в Карлово Виктор Комбов е успял да открие фотографията с помощта на свои колеги от Турция. Той попада и на няколко документа, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Левски. Това са устав и писмо на Българския революционен централен комитет (БРЦК) и квитанции, издадени от Тетевенския революционен комитет.

Документите са отпреди залавянето на Васил Левски и се отнасят към периода на следствения процес срещу заловените революционери.

Предполага се, че фотографията е направена след общо събрание на БРЦК в Букурещ, което се провежда от 29 април до 5 май 1872 г.

По думите на Чаушева почти същото описание на Левски, но с малко по-различен словоред, на 26 октомври 1872 г. дава членът на Тетевенския комитет даскал Иван Милов Фурнаджиев. "Това е ново доказателство, свързано с биографията на Васил Левски", каза уредникът на музея в Карлово.

Останалите документи предстои да бъдат преведени.

Dnevnik.bg