Петролният картел ОПЕК се съгласи на по-голямо съкращение на добива от страните производителки, отколкото искаше неформалният лидер Саудитска Арабия, предадоха "Ройтерс" и "Блумбърг".

С тази мярка организацията на страните, произведащи петрол, иска да се справи със свиващите се цени, които спаднаха с 30% от октомври насам. След решението цените на петрола скочиха с 5% - фючърсите на "Брент" достигнаха цена от 63.3 долара за барел, 1.5 долара повече, отколкото в края на търговията вчера.

Договорката е държавите от картела да свият добива с 1.2 млн. барела дневно. Това е над предлаганите досега от Саудитска Арабия 1 млн. барела дневно, но под обема, за който съобщаваха делегатина срещата, цитирани от световните издания (1.3 млн. барела).

Консенсусът в ОПЕК бе достигнат, след като Иран, третият най-голям производител в картела, се отказа от настояването си да получи изключение и да не свива допълнително добива си. Аргументът на Техеран бе, че заради повторно въведените от САЩ санкции производството ѝ така или иначе е намаляло с поне 20 на сто (това бе и една от причините ОПЕК и други 10 държави да договорят увеличаване на добива през лятото, за да овладеят последиците от санкциите).

Форматът на срещата във Виена обаче е известен като ОПЕК+ - супергрупа, която събира картела с още 10 страни, сред които неформалният лидер е Русия. Затова участниците ще очакват решението на Москва дали ще приеме голямо съкращение на добива си.

В очакване на Русия

Според "Блумбърг", цитираащ участници в срещата, решението на картела (за което ще е необходима и подкрепата на Русия) е намек към Русия, че трябва да приеме да намали добива си с 400 хил. барела дневно.

Според руски издания такава мярка би била радикална за Москва, която не приемаше и предложението да отговаря за свиване от 300 хил. барела дневно. Русия е против значително съкращаване на добивите, под което се разбира обем от не повече от 150 хил. барела дневно, заяви източник на РИА "Новости". Друг събеседник, на агенция "Ройтерс", твърди, че Русия би склонила да съкрати дневния си добив с не повече от 200 хил. барела дневно.

Агенция "Блумбърг" цитира източник от Кремъл, според когото правителството се притеснява, че по-високи цени на горивата ще засилят недоволството на руснаците от държавната политика. Руските власти пък официално твърдят, че заради метеорологичните условия и географското положение в Русия добивът трудно може да се съкрати в същата степен, в каквато при другите производители, намиращи се значително по-близо до екватора. Предстои среща на президента Владимир Путин с енергийния министър Александър Новак, който бе в петък в централата на ОПЕК във Виена.

Дневник