Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще номинира Уилям Бар за министър на правосъдието и главен прокурор, а говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт - за постоянен представител на страната в ООН, предадоха световните агенции.

Бар е уважаван юрист и републиканец, който вече беше министър на правосъдието и главен прокурор при президента Джордж Буш-старши (1989-1993 г.). "Още от началото аз го поставих начело на списъка си", каза Тръмп.

Бар ще замени на поста Джеф Сешънс, който бе отстранен миналия месец. Уволнението на Сешънс породи опасения, че Тръмп иска да поеме контрола върху разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за евентуален таен сговор между предизборния му щаб и Русия,

Науърт е бивш кореспондент и водещ на "Фокс нюз". Тя работи във външното министерство на САЩ от април 2017 г., а по-рано тази година стана действащ зам.-секретар по публичната дипломация. Тя ще наследи Ники Хейли, която подаде оставката си през октомври и ще напусне поста до края на годината.

Науърт ще се изправи пред поредица предизвикателства, ако Сенатът одобри номинацията ѝ. Тя ще трябва да ръководи усилията на САЩ за сдържане на Иран в Близкия изток и да гарантира, че ООН ще поддържа санкциите срещу Северна Корея, докато Вашингтон преговаря с Пхенян.

Тръмп неведнъж е критикувал световната организация, през септември изтегли САЩ от органа ѝ за правата на човека заради предразсъдъците му срещу Израел и предложи да ореже сумите, които Америка внася.

Дневник