Анегрет Крамп-Каренбауер е новият лидер на германските християндемократи и наследник на Ангела Меркел, която ги оглавяваше в продължение на десетилетия. Тя победи с 517 гласа на 482 съперника си Фридрих Мерц,

Тъй като Меркел обяви, че няма да се кандидатира за канцлер, когато четвъртият й мандат приключи през 2021 г., победителят в надпреварата ще е и вероятният бъдещ кандидат за канцлер на ХДС.

Малко преди това в емоционална реч Меркел заяви: "ХДС през 2018 г. не трябва да се обръща назад, а да гледа напред, с нови хора, но със същите ценности."

Коя е АКК

АКК, както често я наричат, съчетава социален консерватизъм с леви икономически възгледи и е близка съюзничка на Меркел. Но поемането на важна национална роля в Християндемократическия съюз (ХДС) е голяма крачка за скромната 56-годишна жена, която досега беше премиер на провинция Саарланд и обича да се облича като чистачка на годишния карнавал преди великите пости.

В новата си роля тя ще организира партията, предизборните кампании и конгресите, ще подкрепя работата на партийната ръководителка Меркел и ще представлява възгледите на ХДС навън. Масово продаваният вестник "Билд" отдава привлекателността на Крамп-Каренбауер на това, че тя е "много обикновен човек", с когото обикновените германци могат да усетят близост. Крамп-Каренбауер обаче каза веднъж за себе си: "Трудно мога да бъда сложена в рамки."

Тя привлече вниманието и уважението на своите колеги консерватори миналата година, когато постигна решителна победа на провинциални избори, които Меркел определи като "сензационни". Нейният триумф отклони вниманието от Мартин Шулц, който тогава тъкмо беше избран за лидер на съперническите социалдемократи, и даде тласък на консервативния ХДС преди федералните избори.

Тя стана първата жена - премиер на Саарланд, и доби известност през 2012 г., когато се отказа от трипартийна коалиция със Зелените и либералните свободни демократи след едва пет месеца управление. Този рискован ход разтревожи някои консерватори, но се отплати, когато тя излезе като победител от последвалите предсрочни избори.

По икономическите въпроси тя споделя възгледите на лявото крило на ХДС и е твърд застъпник на минималната заплата. Преди националните избори през 2013 г. тя предложи най-високата данъчна ставка да бъде вдигната на 53 процента, поради което Райнер Брюдерле от свободните демократи я нарече "социалистка, преоблечена в черно (цвета на ХДС)".

По обществените въпроси обаче тя е консервативна - противопоставя се на рекламирането на абортите, а през 2015 г. предизвика противоречие, като каза, че разрешаването на еднополовите бракове може да отвори вратата за кръвосмешение и многоженство.

Нейният консерватизъм се проявява в съвременни форми. Тя се е омъжила на 22 години, но съпругът ѝ - бивш минен инженер, стои вкъщи, за да гледа децата им, докато тя се съсредоточава върху кариерата си. "Съпругът ми и аз имаме много прагматично споразумение от самото начало - който печели повече, работи на пълно работно време, каза веднъж тя. Затова си разменихме класическите роли."

Бъдещето на партията

До последно не се знаеше кой ще е победителят в днешната надпревара и за ключови се смятаха речите, които кандидатите изнесоха по време на конгреса.

Мерц определи като "просто непоносим" факта, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е най-голямата опозиционна сила в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. "(Това) застрашава не само възможността за съставяне на парламентарно мнозинство, но и самата стабилност на нашата страна", каза той. "Нуждаем се от промяна в стратегията по отношение на нашите съперници и в комуникацията ни с народа на нашата страна", допълни Мерц.

Крамп-Каренбауер изрази неодобрение към прякорите, с които хората я наричат. "Наричат ме "мини", "копие", просто "още от същото", но мога да ви кажа, че аз съм тук в свое лично качество", заяви тя. Петдесет и шест годишната Крамп-Каренбауер често е наричана мини-Меркел заради своя прагматизъм в политиката и центристки възгледи, както и заради репутацията й на верен човек на Ангела Меркел, отбелязва ДПА.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че партията няма да оцелее, ако не привлече по-млади членове. "Имаме повече членове на възраст над 75, отколкото под 40 години", каза той.

Дневник