Специализираният наказателен съд остави в ареста обвинените за пет различни престъпления Николай и Евгения Баневи. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Съдия Антон Урумов прие, че престъпленията, за които са обвинени, са тежки и може да се направи обосновано предположение, че те са ги извършили. Според съда няма опасност двамата да се укрият, но могат да извършват друго престъпление, ако не са в ареста.

Двамата обвиняеми говориха дълго пред съда. Николай Банев каза пред съда, че ако някой може да изпере 1 млрд. лева, каквото е едно от обвиненията срещу него, трябва да бъде избран за шеф на ООН или президент на САЩ. Допълни, че в нито един документ от тези, които е видял, като приложени по делото, нямало негов или на съпругата му подпис. Прокурор Мария Дойчева обясни, че свидетели разказали, че Баневи ги принуждавали да се подписват.

Един от свидетелите по делото е големият син на Николай Банев. Той разказал, че знае за офшорните дружества, които били контролирани от баща му и съпругата му. Той не бил в добри отношения с тях и най-вероятно заради това е решил да свидетелства.

И двамата обвиняеми поискаха Банева да бъде пусната под домашен арест, за да гледа трите им деца. Прокурор Дойчева отговори на този аргумент с това, че от вкъщи няма как обвиняемата да се грижи за децата, след като те учат в чужбина.

В последната си дума пред съда Банев заяви, че двамата със съпругата му не заслужават белезници, както и да бъдат в ареста. Той отново повтори, че нито един документ по делото не е подписан от него или Евгения Банева, а ако има някакво документно престъпление, то трябва да се докаже.

Евгения Банева помоли за по-лека мярка за неотклонение. Подчерта, че двамата не искат да се укриват и ще съдействат на прокуратурата.
Съдът обаче не се съгласи с техните аргументи.

Дневник