Президентът Румен Радев предложи в секционните комисии, където се осъществява броенето на бюлетините след избори, да има видео наблюдение, както е и в самите секции за гласуване. В интервю за БНТ той уточни, че по този начин ще има постоянен контрол в реално време и всеки един гражданин ще може да следи на телефона си какво се случва.

По думите му обществото е загубило доверие в изборите и това е един от начините то да се върне. Според него аргументите на управляващите, с които бяха отхвърлени машинното и електронно гласуване са несъстоятелни. При липсата на подобен тип вот най-важно било да има прозрачност при броенето на бюлетините. Той уточни, че следващият четвъртък ще има среща с представители на парламента и на Централната избирателна комисия, за да обсъдят в детайли идеите му.

Обществено обсъждане на депутатски законопроекти

Радев добави, че в последно време много от депутатските законопроекти са станали "олицетворение на лобизма". Точно и заради това му се е наложило да наложи вето на някои от тях.

"Трябва да има обществено обсъждане на законопроектите на народните представители. След това трябва да се направи оценка на въздействието. Не трябва да се допуска съществена промяна в законите само с едно четене", каза още държавният глава.

Демокрацията е в критично състояние

Президентът за пореден път заяви, че демокрацията в България е силно застрашена. Като примери за твърдението си даде чувството за несправедливост сред хората, корупцията, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, ниското доверие в парламента, едноличните решения, които се взимат и липсата на отчетност и безотговорност.

"Аз не съм избран, за да премълчавам истината. Опасно е отсъствието на взаимен контрол на институциите. Труден ми е диалогът с правителството. Мнозинството се отнася пренебрежително към майките на деца с увреждания", заяви Радев.

Дневник