Редица туристически обекти в Париж ще бъдат затворени днес заради опасения от улично насилие по време на очакваните антиправителствени протести на движението "жълти жилетки", предаде Би Би Си.

В цяла Франция ще бъдат разположени 89 хил. служители на силите за сигурност, а в столицата ще има 8 хил. служители и бронирана техника, обяви в четвъртък премиерът Едуар Филип. Полицията призова магазините и ресторантите по "Шанз-Елизе" да бъдат затворени. Заради очакваните демонстрации Айфеловата кула, ще бъде затворена. Няма да работят също така редица музеи и исторически обекти в столицата, сред които парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят "Орсе", музеите "Гран" и "Пти пале", операта на Бастилията, кралският дворец и др. Ще останат затворени и градините Тюйлери край Лувъра.

Определени са и 14 рискови зони, които ще бъдат прочистени от всякакви предмети, например строителни материали или строителна техника, които протестиращите биха могли да използват като импровизирани оръжия срещу полицията. Отменени са няколко мача от националния шампионат по футбол, както и фестивал на електронната музика. Затворени ще останат редица театри.

Миналата събота в Париж се проведоха едни от най-ожесточените протести от десетилетия насам. Тогава бяха мобилизирани 65 хил. полицаи и жандармеристи, бяха ранени над 130 души, а над 400 души бяха арестувани

В средата на седмицата правителството обяви, че се отказва от непопулярното увеличение на данъка върху горивата, което бе първоначалната причина за протестите. Недоволството срещу управляващите обаче постепенно се насочи към други въпроси. Миналата седмица движението на "жълтите жилетки", което няма централно ръководство, представи повече от 40 искания към правителството. Сред тях са минимална пенсия, широокообхватни промени в данъчната система и намаляване на възрастта за пенсиониране.

Служител от вътрешното министерство каза пред "Франс прес", че властите се готвят за "значително насилие" в събота, тъй като крайнодесни и крайнолеви активисти планират да се съберат в столицата.

В четвъртък премиерът отново призова за спокойствие и добави: "Изправени сме пред хора, които не идват да протестират, а да рушат и искаме да разполагаме със средства да не им дадем свобода на действие".

Протести и в Белгия

Демонстрации на "жълтите жилетки" се очакват и в Белгия. Полицията съобщи, че ще прояви гъвкавост и ще бъде готова да съдейства за проявата, въпреки че не е спазен законовият срок за предварително предупреждение от страна на организаторите.

До петък следобед белгийската полиция не беше получила уведомление за проявата, но се подготви с осем водни оръдия и около 800 служители на реда, които ще бъдат разположени в централните части на столицата.

Dnevnik.bg