Театралният фестивал, който традиционно се провежда в Шумен в дните от 11-ти до 16-ти май от 2019 г. ще носи името „Нова българска драма“ вместо досегашното „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“. Това решение е взело Общото събрание на Сдружение „Нова българска драма“, съобщиха от пресцентъра на ДКТ „Васил Друмев“.

От там уточняват, че промяната на името не изключва участието на чуждестранни трупи със спектакли по български автори.

Друга промяна направена от Общото събрание е, че се разширява се диапазонът в направление „Преглед на спектакли“. В него вече ще могат да участват куклени постановки за възрастни.

Учредена е нова награда на театралния фестивал – на публиката. От досегашните награди отпада тази за чуждестранен спектакъл, като трупите от чужбина ще бъдат отличавани със специален плакет или диплом за тяхното участие;

В статута на фестивала „Нова българска драма“ вече е записано, че селекционерите ще бъдат двама, един за направление „Преглед на спектакли“ и един за направление „Авторски прочит“. На заседанието на сдружението са били избрани двамата селекционери за 2019 г. Това са младите театроведи Илко Ганев за направление „Преглед на спектакли“ и Катерина Георгиева за направление „Авторски прочит“.

Театралният фестивал „Нова българска драма“ се организира ежегодно в Шумен от Министерство на културата, Община Шумен, Съюз на артистите в България, Сдружение “Нова българска драма” и Драматично-куклен театър “Васил Друмев” – Шумен.

ШУМ.БГ