В страни с общо стотици милиони жители доминира отрицателното отношение към Русия и нейния президент Владимир Путин. Хората в тези страни смятат, че през последните 10 години ролята на Русия на международната сцена се е увеличила, но според повечето от тях Москва постъпва предимно грешно.

Това показва допитване сред над 26 600 души от 25 държави на всички континенти, проведено между 14 май и 12 август от американския социологически институт "Пю" (Pew Research Center). В част от съобщението за резултатите са използвани и и данни от проучване сред 1000 пълнолетни руснаци в периода между 22 май и 23 юни 2018 г.

Изводите за ефекта от усилията на Путин да превърне страната си в пример са, че засега те не се оправдават. Положително към Русия се отнасят 34%, а негативно - 54%. Президентът е с още по-слаби резултати - едва 26% смятат, че той постъпва правилно в международната си политика. Това е в рязък контраст с одобрението от 81%, което той получава от сънародниците си за действията на световната арена.

Според 42% Русия е започнала да играе по-важна роля, докато с това не са съгласни 19%. Оценката за САЩ е по-негативна - 31% смятат, че страната е засилила влиянието си в света.

На Запад репутацията на страната и нейния авторитарен лидер е доста ниска - в Холандия към Русия положително се отнасят 15%, а отрицателно - 79%. Във Великобритания това съотношение е 22% към 66%, колкото е и в САЩ - 21% към 64%. Близо две трети нямат доверие в Израел и Япония. Малко по-позитивни нагласи показват италианците (37%) и германците (35%). Русия се радва на симпатии в Гърция (53%), Южна Корея (53%), Тунис (55%) и на Филипините (63%).

Антирейтингът на Путин е рекорден в Полша - там 89% му нямат доверие. В САЩ президентът не е одобряван от 74% от анкетираните. В Европа обикновено му симпатизират представители на популистки и крайно десни партии, но и сред тях популярността му не надхвърля 50%. В "Алтернатива за Германия" го харесват 51%, а в партията на Марин льо Пен - 40%.

В САЩ има ясно политическо разделение - според 61% от демократите руското влияние посвета се е увеличило, докато с това са съгласни 44% от републиканците. Симпатии към Русия проявяват 27% от републиканците и едва 16% от демократите. Доверието към Путин, че взима добри решения за световната стабилност, е почти два пъти по-високо сред републиканците (28%) в сравнение с демократите (15%).

Положителна оценка за международните му действия дават единствено на Филипините (61%) и в Тунис (53%). Рейтингът му в Гърция е относително добър (45% одобрение), но проучването е проведено преди да избухне скандала с изгонването на руски дипломати за намеса във вътрешните работи.

Филипинците показват най-резкия обрат - ако през 2014 г. Путин е бил одобряван от 38% от анкетираните, то сега го подкрепят близо две трети. Най-вероятното обяснение е идването на власт през лятото на 2016 г. на популиста президент Родриго Дутерте, който започна да дистанцира страната си от традиционен партньор като САЩ и да се сближава с Русия.

Като цяло, за последните години отношението към президента не се е променило - то леко се е подобрило в Европа и леко се е влошило в САЩ. В 16 от 25-те държави от проучването доминира негативната оценка към страната му и само в 4 са мнозинство симпатизантите ѝ. В страните на юг от Сахара и в Латинска Америка мнозина от отговорилите не са имали ясно мнение. Според 28% от участниците влиянието на Москва нито се е увеличило, нито е намаляло.

Младите участници (18-29 години) в допитването показват повече симпатии, отколкото тези над 50 години. Големи разлики (над 20 пункта) са регистрирани в Тунис, Австралия и Япония.

Dnevnik.bg