Финансираният от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет обяви, че е намерил нов дом за американските си програми във Виена. Управляващата коалиция обаче изглежда не е единодушна дали това събитие е добре за Австрия.

Сорос бе във Виена преди няколко седмици и канцлерът Себастиан Курц се срещна с него. Политикът каза, че свободата на университетите е жизненоважна и не бива да бъде поставяна под въпрос, напротив - ЦЕУ ще е истинско богатство за Австрия.

Не на това мнение обаче е вицеканцлерът от Партията на свободата, Хайнц-Кристиан Щрахе. В интервю с в. "Дер щандард" той даде да се разбере, че не е доволен от преместването на ЦЕУ именно във Виена, като го нарече "скитащия университет" и видя връзка между Сорос и миграцията в Европа.

Това не бе първият път, когато употреби термина - Щрахе го направи на пресконференция, след която в австрийските медии към него се появиха критики. "Скитащият евреин" е термин за средновековен образ, който в западната хуманитарна мисъл отдавна се счита за антисемитски стереотип. Щрахе обаче настоя в последвалото интервю - попитан защо е използвал термина - че не е знаел за съществуването на такава връзка.

Въпросът на "Дер щандард" е: "Говори ли Ви нещо понятието "скитащ евреин"?" "Не, нищо не ми говори," казва Щрахе. Фактът, че американецът Сорос е унгарски евреин, само засили възмущението в социалните мрежи. Щрахе обаче обяснява, че университетът "като пощенска кутия", който няма кампус и се мести от Чехия към Унгария, а сега изглежда към Австрия, може да е само "скитащ университет".

Свършиха ли проблемите

ЦЕУ, отворил врати първо в Прага през 1991 г., се мести в Будапеща след едва две години. Заради промени в унгарското законодателство пък по-рано тази седмица университетът обяви, че ще се наложи всички американски програми да бъдат преместени във Виена.

Обвързвайки Сорос с масовата миграция, той се защити от нападките, че е "антисемит", с единодушието с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който също критикува позиции, поддържани от Сорос.

Според "Блумбърг" враждебността към ЦЕУ е доказателство, че проблемите на университета може да не са свършили. Ректорът на университета Майкъл Игнатиеф каза наскоро, че може да става дума за "изгнание", а по-скоро за постоянен дом.

Попитан от "Дневник" през септември дали не съзира риск да изпадне и във Виена в ситуация, подобна на тази в Будапеща, Игнатиеф се съгласи, че има такава опасност, но "това само подчертава същността на академичната свобода като въпрос в цяла Европа."

Dnevnik.bg