Носителката на големия кристален глобус в алпийските ски за последните два сезона Микаела Шифрин спечели старта от супер-Г в швейцарския курорт Сен Мориц. Американката триумфира за втори пореден старт в скоростната дисциплина, след като само преди шест дни победи и в Лейк Луис.

Шифрин е първата американка след Линдзи Вон, която печели първите два старта в супер-Г за сезона. Кралицата на скоростта, която в момента лекува контузия, има три победи в супер-Г в швейцарския курорт.

Шифрин записа 1:11.30 минути на пистата Енгиадина, като изпревари с 28 стотни Лара Гут и с 42 Тина Вайратер.

В топ 10 влязоха още Рагнхилд Мовинкел, Мишел Гизин, Мишел-Мари Ганьон, Йоана Хелен, Виктория Ребенсбург, Никол Шмидхофер и Щефани Вениер.

През миналия уикенд Шифрин влезе в историята на алпийските ски, като първият скиор изобщо с победа във всяка една от шестте дисциплини, които се провеждат в момента – спускане, супер-Г, гигантски слалом, слалом, паралелен слалом и комбинация.

Победата е 47-а за Шифрин в Световната купа, като 23-годишната американка записва и 67-и подиум в своята кариера. Тя триумфира за четвърти път от началото на сезона. Шифрин спечели слаломите в Леви и Килингтън и след това в супергиганатските слаломи в Лейк Луис и Сен Мориц.

Шифрин води в класирането в дисциплината с 200 точки, а втора след нея е Мовинкел със 130. Лара Гут направи скок с пет позиции до третото място, като има 112 точки след първите два старта.

В класирането за Големия кристален глобус Шифрин увеличи още повече преднината си. Тя има 589 точки, а втората Гизин е с едва 296.

В неделя предстои нов старт при дамите, който е паралелен слалом в Сен Мориц.

Dnevnik.bg