Преди две години момче от Афганистан с "фланелка" на Лионел Меси направена от найлонова торбичка се превърна в интернет сензация. Петгодишният тогава Муртаза Ахмади, който беше заснет да играе футбол по улиците с импровизирана екипировка, по-късно се срещна със своя идол и получи подаръци от Меси.

Две години по-късно светът отново говори за Муртаза, след като талибани заплашват семейството му. Това разказа майката на момчето Шафика пред "Франс прес".

"Местни талибани ни се обаждат и казват: Вие станахте богати, дайте ни парите, които ви даде Меси. В противен случай ще вземем сина ви", разказа Шафика пред "Франс прес". Шафика разказва още, че докато са били в Газни, тя е прикривала лицето на Муртаза с шал, за да не бъде разпознат по улиците и предаден на талибаните.

Семейството живееше в провинция Газни, но наскоро е принудена да напусне дома си. Причината са постоянните набези на талибаните. През миналия месец, след като чуват стрелба край дома им посред нощ семейството напуска дома си.

От тогава семейството живее в Кабул. В момента Муртаза е заедно с майка си и брат си, докато баща му Ариф е останал в Ягори, където работи като фермер.

Обединените нации съобщиха, че над 4000 семейства в провинция Газни са напуснали домовете си в последните седмици заради набези на талибаните. Свидетели описват ситуацията като "абсолютен ужас". Стотици цивилни, войници и бунтовници са убити в битки.

Dnevnik.bg