„Ливърпул" излезе начело класирането във Висшата лига след убедителна победа с 4:0 над "Борнемут" като гост. Мърсисайдци стигнаха до трети точки с три попадения на Мохамед Салах и автогол на капитана на "Борнемут" Стив Куук.

Тимът на Юрген Клоп продължава да няма загуба от началото на сезона, записвайки най-добрия старт в историята си – 13 победи и три равенства. Червените са в серия от пет поредни успеха и седем в полседните осем срещи.

"Ливърпул" излезе начело преди шампионът "Сити" да изиграе мача си от 16-ия кръг. Червените са с 42 точки, а "гражданите" имат точка и мач по-малко.

Заради кадрови проблеми Юрген Клоп направи промени, като заложи на Джеймс Милнър като десен бранител. За опитния футболист това беше мач №500 във Висшата лига. Шанс за изява получиха Жоел Матип, Наби Кейта и Фабиньо.


Домакините започнаха агресивно, като опитаха именно с такъв подход да вземат предимство срещу мърсисайдци. Поведението на футболистите на Еди Хау обаче не даде резултат, с изключение, че Нейтън Аке и Джеферсон Лерма си изкараха жълти картони до 15-ата минута.

С надпреване на двубоя "Ливърпул" се чувстваше комфортно на "Вайталити" и не срещаше голям отпор от домакините. Те контролираха топката в близо 70% от времето, докато "Борнемут" успя само веднъж да стигне по-близо до вратата на Алисон, но той се справи без проблем.

В 23-ата минута домакините организираха хубава атака, при която Дейвид Бруукс стреля, но Алисон изби в корнер.

Само две минути по-късно мърсисайдци поведоха в резултата чрез Мохамед Салах. Той подаде към Фирмино, а бразилецът стреля мощно от около 25 метра. Асмир Бегович изби, но не се намеси по най-добрия начин, като топката пак стигна в Салах и за египтянина не беше проблем да се разпише – 0:1.

Телевизионните повторения обаче показаха, че Салах се намира в положение на засада. Асистентът от близката страна Еди Смарт имаше добра видимост, но не маркира ситуацията.

За седми път от началото на сезона Салах отбеляза първия гол в мач на своя тим.

След почивката ситуацията на терена не се промени драстично. "Борнемут" направи опит да изнесе играта в по-предни позиции и да изравни. Вместо това домакините получиха гол само три минути след подновяването на играта.

В 48-ата минута "Ливърпул" успя да открадне топката в средата на терена, Фирмино я подаде към Салах и той отбеляза второто си попадение в срещата. Египетският нападател я задържа между двама бранители в червено-черно, не падна при контакт със Стив Куук и се разписа с левия крак.

Вторият гол окончателно пречупи съпротивата на "черешките". Футболистите на Еди Хау нямаха идея как да противодействат на мърсисайдци. Дълго време на терена преоблаваше основно битка и брак в действията на двата тима.

След като тимът му имаше два гола аванс мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп направи и две промени. Той пусна завръщащите се след контузии Садио Мане и Адам Лалана вместо Шакири и Наби Кейта.

В 68-ата минута мърсисайдци стигнаха до трети гол, който падна след хубава флангова атака отляво. Андрю Робъртсън центрира, а в опита си да изчисти топката, капитанът на "Борнемут" Стив Куук я прати в собствената си врата.

Четиринадесет минути преди края на мача Салах оформи своя хеттрик. Египтянинът заформи попаденията си от началото на сезона на десет. Той се пребори с Куук на границата на наказателното поле, после излъга Бегович и на празна врата отбеляза – 0:4

Салах вкара 42-ия си шампионатен гол за "Ливърпул" след пристигането си в тима през август 2017 г. За този период единственият футболист с повече попадения в топ 5 лигите на Европа е Лионел Меси (43).

Той стана и вторият играч след Пиер-Емерик Обамеянг, който стига до 10 гола от началото на сезона.

Dnevnik.bg