Животните от впряга на Дядо Коледа не се присмиват на червения нос на Рудолф, защото както всички северни елени не виждат червеното, съобщи "Прес асосиейшън", цитирана от БТА. Учени от университета на Ексетър установиха, че северните елени нямат в очите клетките, които служат за различаване на червения цвят. Същото важи и за оранжевия цвят.

Това означава, че Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф не могат да видят и оставените за тях моркови.

"Северните елени не могат да виждат червена светлина, нито различават червено, оранжево и зелено. Затова те не могат да видят нито червения нос на Рудолф, нито оранжевите моркови", казва проф. Мартин Стивънс.

Приятелите на Рудолф обаче имат ултравиолетово зрение, с което различават лишеите, скрити под снега в Арктика, и дори могат да видят вълци или други хищници, защото козината поглъща ултравиолетовата светлина, а снегът я отразява.

"Белият вълк, който за нас е със защитна окраска, се откроява ясно в очите на северните елени", обяснява проф. Мартин.

Като се изключи ултравиолетовото зрение, очите на северните елени са като на кучетата. Те също не могат да различават червено, оранжево и зелено.

Професорът и колегите му изследват зрението на животни.

Dnevnik.bg