Кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Франс Тимерманс се обяви за оставане на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). На конгреса на формацията в Лисабон днес той каза, че трябва да се знае, че има едно политическо семейство, което иска Обединеното кралство в общността.

Следващата седмица е вотът в британския парламент по споразумението на Тереза Мей за развода с ЕС и според прогнозите има голяма вероятност то да не бъде одобрено. Днес Тимерманс, който е зам.-председател на Комисията "Юнкер", обяви, че Великобритания е повече от добре дошла да остане в ЕС. Последваха силни ръкопляскания.

Критики за Брекзит

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин обяви, че партията му ще остане част от семейството на Партията на европейските социалисти дори и след Брекзит. Според него е нужна такава промяна, че Европа да работи за всички както в институциите, така и извън тях.

"Консерваторите виждат Брекзит като възможност, за да превърнат Великобритания в нерегулиран данъчен рай. В споразумението на Мей клаузите за правата на работниците и екологичните стандарти са изрично изключени. Според консерваторите това ще даде възможност за "гъвкавост" – но "гъвкавост" за кого? За работодатели да използват работници ли?", каза още Джеръми Корбин. Той обяви още, че лейбъристите защитават точно противоположните ценности и искат Великобритания да е лидер в битката за правата на работниците в света.

За прилагане на Истанбулската конвенция

Партията на европейските социалисти прие резолюция, с която отново се обявява за ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Представителите на БСП обявиха, че са изпратили писмо, че не подкрепят конвенцията и тя повече не е тема за тях. Днес Франс Тимерманс акцентира, че има много жени, които са жертва на сексуален тормоз. Той също призова за ратификация на конвенцията.

Кандидатът на ПЕС за председател на ЕК за запазване на демокрацията в Европа, за противодействие на национализма и популизма, както и за спиране на заплахите за Европа от страна на Русия, за да започне ЕС да работи с Москва. Той каза, че националистите искат да върнат носталгията, но светът се променя.

Социален договор за Европа

Испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа работническа социалистическа партия Педро Санчес се обяви за нов социален договор за Европа, който да гарантира пенсии, работни места, равенство между половете, мерки срещу климатичните промени и др. Според него големите предизвикателства пред Европа са популизмът и авторитаризмът и социалистите трябва да се борят за промяна.

Португалският му колега Антонио Коста се обяви за справяне с тероризма и нова политика на глобализация. Той призова за подем на социалдемократите на изборите за Европейски парламент.

Подкрепа за Македония в ЕС

Партията на европейските социалисти подкрепя Македония по пътя й към Европейския съюз и смята, че Европа няма да бъде цяла без празното петно на Балканите. Това се разбра от публичния диалог между лидера на ПЕС Сергей Станишев и премиера на Македония Зоран Заев на конгреса в Лисабон.

От своя страна Заев обяви, че със споразумението с Гърция за името на страната, което ще бъде Северна Македония, е създаден модел за разрешаване на междусъседски кризи, който може да е добър пример за цяла Европа. Той призова за подкрепа на финализиране на промените в конституцията, които ще гарантират бъдещето на страната му. Той обеща да работи за европейските ценности и демокрацията.

Dnevnik.bg