Носителката на големия кристален глобус в биатлона Кайса Макарайнен спечели първа победа за сезона, след като взе спринта в словенския център Поклюка. 35-годишната финландка се представи много силно в една от коронните си дисциплини, като взе 23-а победа в Светоевната купа.

Само в спринта победите на Макарайнен са осем. През миналия сезон финландката имаше само две победи, но се представи много силно, влизайки редовно в призовите позиции.

В Поклюка Макарайнен не допусна грешка в стрелбата, като завърши за 20:08.1 минути. Тя изпревари италианката Доротея Вирер с 14.8 секунди. Второто място на Вирер обаче се оказа достатъчно, за да може представителката на Скуадрата, за да облече жълтия номер, с който ще стартира в неделното преследване, като лидер в генералното класиране.

Трета на подиума се качи французойката Жюстин Бреза, като за 22-годишната биатлонистка това е най-доброто класиране дотук през сезона.

За неделното преследване се класираха две българки Емилия Йорданова и Десислава Стоянова.

Йорданова завърши 34-а на 1.35 минути зад победителката Макарайнен. Йорданова беше сред най-бързо стрелящите и не допусна грешки, но бягането ѝ не беше на ниво, за да мине няколко позиции напред.

Стоянова трябваше да прави две допълнителни обиколки, но все пак успя да завърши на 59-о място, като първите 60 се класират за преследването. Тя завърши на 2.11 минути зад Макарайнен.

Финландката оглавява класирането в дисциплината, докато за големия кристален глобус поведе Вирер. Тя има 90 точки, с шест повече от Моника Хойниш, а Юлия Джима и Паулина Фялкова са с 81.

В неделя са преследванията при мъжете и жените. Българският тим има трима представители в мъжкия старт.

Dnevnik.bg