Рони О’Съливан се класира за осмия си финал в UK Championship след убедителна победа с 6:1 фрейма над сънародника си Том Форд. Англичанинът не срещна никакви проблеми срещу 36-ия в световната ранглиста.

О’Съливан е шесткратен шампион в Откритото първенство на Великобритания, като в неделя ще играе за рекордна седма титла. Шест трофея от турнира в Йорк има и Стив Дейвис. О’Съливан обаче има само един загубен финал, докато Дейвис отстъпва в четири случая.

С 10 финала в Йорк е и Стивън Хендри (пет спечелени и пет загубени). Единствената загуба на О’Съливан на финал в UK Championship е от 2016 г., когато загуби със 7:10 от Марк Селби. За трета поредна година Ракетата се класира в мача за титлата, след като преди 12 месеца победи убедително Шон Мърфи с 10:5.

В полуфиналния мач Форд поведе с 1:0 след халфсенчъри брейк от 68 точки. Това се оказа най-голямата серия за англичанина в мача, след което последва серия от шест поредни фрейма за Ракетата. О’Съливан реализира и сенчъри от 122 точки, който е негов 985-и фрейм над 100 точки в кариерата.

"Мисля, че се представих добре. Чувствах се отлично на масата и съм доволен от представянето си. Това обаче не гарантира нищо за финала", каза О’Съливан пред BBC.

Петкратният световен шампион демонстрира много добра форма в течение на турнира. Той срещна най-големи затруднения само във втори кръг, когато победи с 6:5 Кен Дохърти. В останалите си шест мача Ракетата даде само четири фрейма на съперниците си.

О’Съливан има 18 титли от т.нар. "Тройна корона" (световно първенство, UK Championship и "Мастърс") – трите най-ценни трофея. Ако спечели в Йорк англичанинът ще стане еднолично №1 по този показател, като сега дели първата позиция със Стивън Хендри.

Съперник на О’Съливан в мача за титлата ще бъде победителят от сблъсъка Стюърт Бингам и Марк Алън. Бингъм няма финал в UK, докато Пистолета Алън загуби мача за титлата през 2011 г. от Джъд Тръмп.

Dnevnik.bg