„Челси" победи "Манчестър сити" с 2:0 в дербито от 16-ия кръг на Висшата лига и завърза битката на върха в английския футбол. Двата тима направиха впечатляващ тактически дуел на "Стамфорд бридж", в който съставът на Маурицио Сари показа забележителна ефективност.

Н’Голо Канте в 45-ата и Давид Луиз в 78-ата минута бяха точни за домакините. Силен мач направи и Еден Азар, който се отчете с асистенции и за двата гола.

Сините доказаха, че са едни от най-силните домакини във Висшата лига, като не са губили на "Стамфорд бридж" от април. Съставът на Маурицио Сари игра по впечатляващ начин и използва максималното от положенията, които създаде.

Тимът отговори и по перфектен начин след загубата в средата на седмицата, която претърпя от "Уулвърхемптън". "Сити" направи много силно първо полувреме, в което пропусна да поведе, но след почивката беше далеч от нивото си.

"Гражданите" бяха в серия от седем поредни победи, при които бяха пуснали едва четири гола във вратата си. Общо серията без загуба във Висшата лига беше 21 мача, датираща от 7 април, когато "Сити" отстъпи с 2:3 пред "Манчестър юнайтед" на "Етихад".

В гостувания тимът на Пеп Гуардиола не беше губил в 14 поредни срещи – от 14 януари, когато претърпя поражение с 3:4 от "Ливърпул".

Резултатът на "Стамфорд бридж" остави "Ливърпул" на върха във Висшата лига, който по-рано през деня победи с 4:0 "Борнемут". Червените имат 42 точки, с една повече от "Сити". "Челси" си върна третото място от "Арсенал", като двата тима са с по 34 точки. По-късно обаче е мачът на петия "Тотнъм", който е с 33.

Двамата мениджъри прибегнаха до интересни решения. Гуардиола не можеше да разчита на голмайстора си Серхио Агуеро в трети пореден мач и заложи на Стърлинг, Сане и Рияд Марез в атака. За "Челси" Еден Азар играеше на върха на атаката, подпомаган от Педро и Уилиан.

Съперниците играеха много качествено като разчитаха на продължително разиграване на топката и постепенни атаки. "Гражданите" стояха малко по-добре, като разиграваха по-умело и атаките им по-често достиганаха до наказателното поле на съперника.

В деветата минута Рахийм Стърлинг се озова непокрит в наказателното, но се забави и не успя да отправи удар.

Нападението на "Сити" успяваше по-често да комбинира с халфовете, докато Еден Азар остана изолиран от останалите си съотборници. Често звездата на домакините трябваше да се връща до централната линия.

Около 30-ата минута "Сити" отново повиши оборотите чрез Сане и Стърлинг. Първо германецът направи забележителен рейд отляво, но закъсня да отправи удар и атаката приключи, като топката беше загубена.

"Челси" не съумя да организира контраатака, като това позволи на Стърлинг да атакува отдясно. Той беше оставен много леко от Маркос Алонсо да пробие до крайната линия и да центрира, а след това Сане отправи мощен удар с левия крак. Топката обаче се отби от тялото на Аспиликуета и излезе в корнер.

Въпреки игровото предимство на сините през първата част и близо 65% във владението на топката "гражданите" допуснаха гол в самия край на полувремето.

Защитата на "Сити" рухна при контраатака, като така и не успя да изчисти топката въпреки спорните подавания на "Челси". Азар я задържа и въпреки наличието на осем полеви играчи на гостите в наказателното поле, намери връхлитащия Н’Голо Канте, който с мощен удар не остави шансове на Едерсон – 1:0.

Ударът на Канте беше първият за "Челси" в двубоя. От сезон 2006-07 сините на са записвали подобно постижение с отправяне на първи удар в 45-ата минута.

Френският халф отбеляза втория си гол от началото на сезона. Той не се беше разписвал от първия кръг срещу "Хъдърсфийлд".

Гуардиола прибягна до смяна в тима си много рано през втората част. Той извади Сане, за да пусне централен нападател в лицето на Габриел Жезуш.

Бразилецът обаче не донесе търсения ефект в представянето на тима си. "Сити" вече не задържаше толкова трайно топката, като "Челси" успя да играе в ритъм много по-удобен за себе си. Футболистите на Маурицио Сари не се свеняха да извършват и нарушения, с които да накъсват играта.

След няколко по-остри влизания се стигна и до две принудителни смени. Ковачич напусна за домакините и беше заменен от Рос Баркли, а плеймейкърът на "Сити" Давид Силва получи разтежение и вместо него влезе Илкай Гюндоган.

През втората част футболистите в тъмносиньо много умело затваряха празните пространства и ограничиха силните страни на "Сити". "Гражданите" не действаха толкова впечатляващо, както през първото полувреме, а без Сане и Силва вече нямаха и острота в предни позиции.

Домакините не само, че не позволиха на "Сити" да играе своята игра, но и четвърт час преди края нанесоха решителен удар. След центриране от първия си корнер в мача изобщо, когато "Сити" беше изпълнил 11 преди това, Давид Луиз скочи най-високо и не остави шансове на Едерсон.

Централният защитник на "Челси" засече центрирането на Еден Азар, а топката описа невероятна парабола, влизайки точно под гредата.

При ситуацията Гуардиола протестираше пред четвъртия съдия, че рикошет при удара на Рос Баркли, доведл до корнера няма. Телевизионните повторения също не показаха с пълна точност, дали топката среща крака Рияд Марез.

До края на двубоя "гражданите" опитаха всичко, за да стигнат поне до точка, но дори нямаха толкова чисти положения, както през първото полувреме. Най-добрият шанс се откри в четвъртата минута на добавеното време, когато Кепа Арисабалага сбърка, но после направи спасяване при удар на Жезуш.

Dnevnik.bg