На повече от 10 000 километра от дома и истинската емоция, "Ривър плейт" и "Бока хуниорс" се срещат в нов опит да определят шампиона на Южна Америка. Големите съперници от Буенос Айрес ще играят тази вечер в Мадрид втория мач от финала в Копа Либертадорес.

Двубоят е от 21.30 часа българско време и ще се проведе на "Сантяго Бернабеу".

В първата среща на "Бомбонера" двата състава направиха вълнуващо 2:2. Реваншът трябваше да е на "Монументал" преди две седмици, но се провали заради атаката срещу пристигащия на стадиона автобус с футболистите на "Бока".

Дори така, вълненията около "суперкласико" остават огромни, а срещата привлича вниманието на привърженици и медии от целия свят в очакване на развръзката.

Отнетият празник

От най-големия и очакван футболен празник, събитието се превърна във фиаско и хвърли голямо петно на аржентинския футбол. Всички замесени съжалиха за развоя на събитията, но това не промени решението - домакинството на "Ривър" беше отнето, а вторият мач беше изпратен в Мадрид.

Звездата на "Бока хуниорс" Карлос Тевес определи като срамен факта, че двубоят ще е в испанската столица. "Ще е малко странно да играем тук, но е важно за нас да се съсредоточим върху това, което ни очаква в Мадрид", каза аржентинският нападател.

"Смятам, че е срамно за хората, не толкова за футболистите. Отнеха ни мечтата да играем на терена на "Ривър", добави Тевес.

Треньорът на "Бока" Гийермо Шелото заяви, че е необходима промяна в аржентинския футбол. "Да не може да се играе "Бока" - "Ривър" в Аржентина е жалко. Време е да дадем пример", каза той.

На чужд терен

Първоначално Мадрид не беше посочен сред вероятните домакини на важния мач. Въпреки това предложението на испанската федерация беше прието.

Според специалисти градът може да очаква около 25 млн. евро от провеждането на двубоя. Ключово в случая е, че беше позволено на "Сантяго Бернабеу" да присъстват привърженици и на двата отбора - нещо, което от години е забранено в Аржентина заради честите инциденти.

Големият въпрос е дали Мадрид ще се справи с организацията. За охраната на събитието са ангажирани 4000 полицаи.

"Ривър" беше глобен с 400 хил. долара, наказан е за два мача без публика в южноамериканските клубни турнири, а освен това загуби и домакинството си в реванша. Финалът в най-силния клубен турнир в Южна Америка обаче има една особеност - не важи правилото за броя голове на чужд терен. Така при равенство тази вечер - независимо с какъв резултат, ще има продължения.

"Бока" и "Ривър" са печелили Копа Либертадорес съответно шест и три пъти. Това е първият случай, в който големите съперници спорят във финала на турнира в 105-годишната му история. И е последният финал, в който се играят два мача на разменено гостуване.

При успех синьо-жълтите ще се изравнят с "Индепендиенте", който със седемте си триумфа от седем финала е рекордьор в най-силния турнир в Южна Америка. "Бока" спечели за последно турнира през 2007 г., а "Ривър" - през 2015 г.

dnevnik.bg