Най-възрастната руска правозащитничка и бивша съветска дисидентка Людмила Алексеева е починала снощи на 91 години, съобщи Консултативният съвет за правата на човека към Кремъл в изявление, цитирано от "Франс прес", предаде БТА. "Председателката на Московския Хелзинкски комитет Людмила Алексеева почина тази вечер в болница в Москва", заяви председателят на съвета Михаил Федотов.

"Това е огромна загуба за цялото движение за защита на човешките права в Русия", допълва той. "За всички, които са ценили, ценят и ще ценят демокрацията, Людмила Михайловна винаги бе и ще остане символ на честността и безкомпромисната борба за човека", заяви делегатът на правата на човека в Русия Татяна Москалкова, цитирана от Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин поднесе дълбоките си съболезнования по повод кончината на Людмила Алексеева, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Владимир Путин "високо ценеше приноса на Людмила Алексеева във възникването на гражданското общество в Русия и изключително уважаваше позицията й по много въпроси от живота на страната ни", заяви Песков.

Людмила Алексеева е била и един от символите на съпротивата в СССР, а след това Русия, отбелязва Франс прес. През 1976 г. става един от основателите на Московския Хелзинкски комитет, чиито членове през годините са арестувани и получават тежки присъди или са принудени да се изселят.

В изгнание тя продължава да защитава съветските опозиционери и написва история на дисидентството, която и до днес продължава да е цитирана. Завръща се в Москва чак през 1993 г. след разпадането на Съветския съюз.

През последните години Алексеева участва в най-различни борби - както за хвърляне на светлина върху подозрителната смърт в затвора на юриста Сергей Магнитски, така и за да осъди процеса срещу бившия олигарх и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, за който казва, че "в това дело всичко се прави не по закон, а по нареждания отгоре".

През 2009 г. Людмила Алексеева получава в Страсбург заедно с представители на руската правозащитна организация "Мемориал" Наградата "Сахаров", която Европейският парламент присъжда на защитници на свободата на словото по света.

Dnevnik.bg