Няма искане към България за засилено военно присъствие в региона, има към Турция, каза днес по БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той допусна, че това е проверка на САЩ доколко Турция е реален партньор в пакта.

"Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България Румъния. Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. От сблъсъка в Азовско море имат интерес и руският президент, и украинският президент по вътрешнополитически причини", обобщи министърът на отбраната.

На въпрос за отпуснатите средства за ремонт на руски самолети, Каракачанов каза, че няма откъде да се вземат 20-25 милиарда, "за да махнем всичко руско". "Полските МиГ-29 са три пъти повече от нашите и са по-стари, подчерта той.

Коментирайки коалиционните отношения в "Обединени патриоти" лидерът на ВМРО подчерта, че когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. "Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", допълни Красимир Каракачанов.

Според него до момента единственият въпрос, по който "Обединени патриоти" са направили компромис, е този за пенсиите. "Ние смятахме, че минималната пенсия трябва да стане 300 лева", каза министърът на отбраната. Той обобщи, че няма драми в правителството и между "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

"Не ме е страх, но не ми се правят предсрочни избори. Уморително е и губене на време за държавата", отговори Каракачанов на въпрос.

България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов на въпрос са бъдещето на Държавната агенция за българите в чужбина и предложението за нейното закриване.

Необходима е ясно разписана държавна политика. Има четири милиона българи в чужбина, напомни Каракачанов. Според него е необходимо специално министерство.

Dnevnik.bg