България не е търсила съдействие от македонските власти по разследването за корупционна схема при издаването българските паспорти за македонци. Това съобщи пред български журналисти македонският премиер Зоран Заев в Лисабон, където участва в конгрес на Партията на европейските социалисти.

Преди няколко седмици вече бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев получи обвинение като ръководител на престъпна група.

"За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи", каза още Заев.

Македонският премиер определи като неприемливо даването на убежище на бившия му колега Никола Груевски от страна на Унгария. "По нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда. Надяваме се, че Унгария ще преразгледа решението си и ще отговори на исканията ни да върне Никола Груевски да си излежи присъдата", каза Заев. Той каза, че очаква реакция и на европейските страни по случая.

Македонският премиер каза още, че през януари парламентът трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония. "Вярвам, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените в конституцията и че парламентът ще осигури единството на Македония. Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-а членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС", каза още Заев.

Dnevnik.bg